Ми те, що ми їмо. Не погодитись із цим висловом украй важко. Особливо коли йдеться про дітей. Якщо уважно подивитись на малечу, яка грається на дитячому майданчику, не можна не помітити, що одні постійно крутяться-вертяться, кудись біжать, а інші навпаки - спокійно граються і розсудливо ставлять запитання вихователькам про все, що їх цікавить. Розмовляючи з дітьми одного віку, не можна також не помітити різниці в їхньому розвитку. Приміром, одна дитина в три рочки вже розповідає вивчені напам'ять віршики й розмірковує, як кажуть, "як стара людина", а інша - тільки окремі слова вимовляє, зате все бігає, бігає, бігає...

Чому діти так по-різному поводяться - питання, над яким "ламають" голови не стільки молоді батьки, скільки бабусі й дідусі. Адже вони пам'ятають, як себе поводили в дитинстві сучасні матусі та татусі. 15-20 років тому всі діти поводились приблизно однаково. Звісно, хтось раніше починав ходити, а хтось - розмовляти, але без упину гасати й не розуміти, коли дорослі кажуть "Зупинись!", - такого не було.

Зацікавились цією різницею у поведінці малечі й науковці. Так, дослідження британських і німецьких вчених довели, що однією з причин гіперактивності (а саме такий діагноз лікарі ставлять надто непосидючим дітям) стало неправильне харчування. Найстрашнішими ворогами не тільки несформованого дитячого, а й дорослого організму є продукти, до складу яких входять ароматизатори, харчові барвники, консерванти.

Один із найнебезпечніших барвників - еритрозин, він же Е127, і помаранчевий - тартразин (Е102). Вони містяться у смачних і яскравих напоях, які так полюбляє сучасна малеча. І, попри надмірну кількість цукру, в цих напоях ще й стільки харчових барвників і ароматизаторів, що вони не встигають виводитись природним шляхом. Тому дитина наражається на тривалу атаку отруйних речовин - токсикоз.

Ба, більше того, навіть безневинний апельсиновий сік у баночках може серйозно "вдарити" по несформованому організму. А все тому, що в консервованому сокові є популярний харчовий барвник тертразин, який може "виганяти" із організму цинк. А цинк бере активну участь у більшості процесів в організмі і впливає на розумову діяльність людини, на її здатність до навчання і на характер поведінки. І це лише один яскравий приклад. А якщо розібрати на складові цукерки й сосиски, стане взагалі страшно.

Казати про те, що інформація про ці компоненти харчових продуктів є конфіденційною, ніяк не можна, адже як лікарі, так і колеги-журналісти постійно розповідають про шкоду штучних ароматизаторів, барвників і решти домішок. Проте не всі батьки зважають на ці застереження. Мовляв, на телебаченні лунає реклама, у якій лікар розповідає, що саме ця шипучка не тільки безпечна, а й корисна. Над тим, що ця жіночка в білому халаті не має жодного стосунку до педіатрії, а є лишень актором, батьки не замислюються.

А справжні ескулапи в один голос твердять: хочете, щоб дитина виросла здоровою, її потрібно годувати натуральними продуктами без усіляких домішок. Домашні борщі та супи, каші, м'ясо, салати - продукти, якими харчувалось не одне покоління українців. Саме на них виростали талановиті музики, письменники, актори, космонавти...