ГАРЯЧА ТЕМА

Через малолітніх пасажирів прикордонники штрафують наВолині… перевізників

У сезон масових відпусток почастішали непропуски через державний кордон неповнолітніх громадян. 

Що ж псує настрій юним туристам і змінює графік їхніх мандрівок? Неуважність батьків: зібравшись за рубіж, вони іноді забувають взяти з собою усі потрібні документи на дітей.

— Найбільше таких порушень фіксується на кордоні з Білоруссю. Зокрема, на наших пунктах пропуску через неузгодженості з документами вже цього року кордон не перетнули 134 маленьких українці, з них лише у червні — понад 40 осіб, — розповів прес-секретар Луцького прикордонного загону Олег Личковський.

Прикордонники наголошують, що неповнолітні відпочивальники віком до 18 років можуть подорожувати в супроводі батьків або законних представників за проїзним документом дитини (дитячий закордонний паспорт) або після того, як вписані у закордонні паспорти батьків або законних представників; при цьому має бути фото дитини з п’ятирічного віку.

Окрім того, до Білорусі діти-жителі прикордонних районів можуть їхати за свідоцтвом про народження та нотаріально засвідченим клопотанням законних представників або в їхньому супроводі.

Цього року в нашій державі введена відповідальність перевізників за порушення встановлених правил під час міжнародних пасажирських перевезень. Зокрема, якщо водій завчасно не перевірить, чи є в пасажира документ на право перетину кордону.

За таке порушення  накладається штраф — від 500 до 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян за кожного «проблемного» пасажира. Вже складено чотири протоколи на перевізників.

ДОВІДКА «УК»

Громадяни України можуть в’їжджати, виїжджати та прямувати транзитом через територію Республіки Білорусь за такими дійсними документами:

  • Паспорт громадянина України (внутрішній — синього кольору) за наявності відповідної фотокартки за віком.
  • Паспорт  громадянина  України  для  виїзду  за  кордон (закордонний).
  • Дипломатичний паспорт.
  • Службовий паспорт.
  • Посвідчення особи моряка.
  • Посвідчення члена екіпажу повітряного судна.

Посвідчення особи на повернення до України (тільки для повернення в Україну) або довідка про втрату (викрадення або пошкодження) документів, видана підрозділом МВС Республіки Білорусь — тільки для повернення до України жителів прикордонних районів.