ТРАДИЦІЇ

Полтавці вкотре довели, що невипадково називаються галушечниками
 

«Нема в світі краще юшки, якщо в юшці є галушки!» Ці слова з жартівливої пісні якнайкраще характеризують кулінарні уподобання полтавчан. У тамтешніх їдальнях, кафе і ресторанах вам запропонують щонайменше кілька десятків різних страв, у назві яких фігурує слово «галушка». Галушки класичні (відварені в курячому бульйоні з курячим м’ясом), із начинкою (лівер, капуста, сало, печінка, сир, кріп, цибуля), в олії, сметані тощо. Тож цілком природно, що минулої суботи в обідню пору «всі дороги» значної частини полтавців вели до Соборного майдану, де вирувало свято полтавської галушки.

А вибір галушок на святі був чималий. Щоправда, безкоштовне пригощання швидко скінчилося, а от за гроші можна було скуштувати галушки на будь-який смак. У тім числі і з ексклюзивною начинкою — маком та полуницею. Як на базарі, ціни були різними — 4-6 грн штука і дорожче. Тільки ніхто поштучно галушки не купував, якщо вже брали, то по тарілці з горою. Та й не всяка господиня здатна приготувати такі галушки в домашніх умовах. А підлива ж яка була до галушок! Часникова, грибна, з додаванням цибулі, сметани… Такі пахощі стояли над майданом!

Крім галушок, пригощали варениками, млинцями з м’ясною, сирною, фруктовою начинками, вареницею із салом та цибулею, душениною зі свинини з галушками, дерунами, кручениками, морозивом, квасом, пивом, медовухою… Усю цю смакоту людям пропонували 20 харчових закладів.

Добряче наївшись, присутні на святі стали свідками «Полтавської битви кухарів» — галушечного конкурсу, підсумки якого підбило авторитетне журі, очолюване заступником голови Полтавської обласної державної адміністрації Борисом Галушком. До речі, в Полтаві живе понад півтисячі людей, чиї прізвища співзвучні з кулінарним символом міста над Ворсклою, а в області таких більше тисячі.

Загалом, того дня участь у святі взяли близько 50 суб’єктів підприємництва різних форм власності, і з різних регіонів України. Працювало «Містечко майстрів», широко була представлена художня самодіяльність і фольклорні групи, учні Полтавського професійного училища імені Чепіги провели майстер-клас із приготування галушок.

За приблизними підрахунками, на страви, представлені під час свята, було використано 5 тонн борошна, близько тонни м’яса, 250 кілограмів цибулі, більше тисячі яєць, 35 кілограмів солі. Тож галушок вистачило усім!