СИТУАЦІЯ

На Луганщині батьківський комітет протестує проти закриття україномовної школи

У шахтарському місті Красний Луч за різними оцінками від 64 до 67,4% учнів шкіл віддають перевагу українській мові навчання. Але, як стверджує представник батьківського комітету ЗОШ N15 Наталя Осипова, тільки в цій школі весь цикл предметів викладається державною мовою.

- Це єдина україномовна школа в місті, - розповідає Наталя Вікторівна. - Нам пропонують перевести дітей в нібито такі ж українські школи - N4 та N29. Але там частина дисциплін, а також усі спецпредмети викладають лише російською мовою. Бабуся першокласниці Олександри стурбована ще й тією обставиною, що ЗОШ N15 - на відміну від інших закладів - затишна й тепла. За словами пані Осипової, лише два роки тому тут збудували міні-котельню, тож у навчальному закладі автономне опалення. На це, за офіційними даними, витрачено 790 тис. грн з державного та 100 тис. грн з місцевого бюджетів.

- У відповідь на наші запити про перспективи розвитку освіти в місті нам повідомили, що "кількісного зростання дітей шкільного віку у мікрорайоні закладу не передбачається", - обурюється представниця батьківського комітету. - Але при цьому в черзі до дитячого садка вже 800 людей. Діти підростуть, і куди їм іти вчитися? До того ж кажуть, що будівля школи N 29 в аварійному стані.

В управлінні освіти Краснолуцької міської ради здивовані такою реакцією батьків.

- Приймаючи рішення про закриття навчального закладу, ми взяли до уваги, що в школі N 29 (так само як і в ЗОШ N 15) навчання учнів 1-11 класів відбувається українською мовою, що дає можливість відсутності мовного бар'єра для подальшого засвоєння шкільних програм. Таку ж змогу дає й ЗОШ N 4, де з 20 класів - половина україномовні. Також у школах N 29 і N 4 працюють комп'ютерні класи. Загальноосвітня школа N 29 підключена до мережі Інтернет, чого немає в 15-й, - коментує ситуацію начальник управління освіти Краснолуцької міської ради Тетяна Поскрякова. - До того ж будівлі школи N 29 не є аварійними. Це підтверджено актом, що складений комісією з перевірки готовності до навчального року.

За її словами, Краснолуцька міська рада, приймаючи рішення щодо реформування системи навчальних закладів, зважала на таку "арифметику": ЗОШ N 15 розрахована на 1176 посадкових місць, а в 2010-2011 навчальному році в школі навчається 240 учнів - тобто наповнюваність закладу становить 20,4% від проектної потужності; вартість навчання одного учня цього закладу становить 6198 грн, що на 446 грн більше міського показника. Лише 54% учнів 15-ї школи є мешканцями мікрорайону, до якого належить цей навчальний заклад. Школи N 4 і N 29, куди планується перевести учнів, розташовані поряд, на відстані від 176 до 504 м.

- Таким чином, погіршення умов для виховання та отримання учнями ЗОШ N 15 освіти не відбудеться, - впевнена Тетяна Поскрякова і запевняє, що у разі закриття ЗОШ N 15 очікувана економія становитиме 315 957 грн. А утримання цієї школи на 2012 рік перевищить 1,9 млн грн.

Проте чи переконає така аргументація батьків? Вони вже закидали зверненнями представників влади та виходять на пікети, вимагаючи зберегти рідну школу.