Цими вихідними Президент Петро Порошенко на центральній вулиці столиці, Хрещатику, взяв участь в урочистостях з нагоди оголошення кандидатів до складу національної збірної команди для участі у змаганнях «Ігри нескорених», що відбудуться у вересні цього року в Торонто. Восени канадська столиця збере військовослужбовців і ветеранів, котрі зазнали поранень під час виконання своїх службових обов’язків.

«Нині відбувається надзвичайно важлива подія — Україна вперше бере участь в «Іграх нескорених». Українське звучання назви цих змагань мені імпонує більше, бо саме нескореною є наша нація, нескореним є наш народ і саме нескореною є наша держава. Тому абсолютно природним є те, що ми відзначаємо та обираємо кращих із кращих, які гідно представлятимуть у вересні в Канаді нашу з вами державу», — зазначив Пет­ро Порошенко.

Кожен крок — перемога. Кожна перемога — подвиг. Фото з сайту president.gov.ua

Прикладом незламності духу він назвав присутніх на урочистостях відважних воїнів, які стали прикладом для наслідування — солдата Вадима Свириденка, лейтенанта Павла Чайку і генерал-майора Ігоря Гордійчука.

Нині Уповноважений Президента України з питань реабілітації учасників АТО, а раніше солдат Вадим Свириденко, врятував сотні життів бойових побратимів, постійно ризикуючи своїм. Тепер він допомагає у поверненні до мирного життя та реабілітації українських воїнів. А підрозділ лейтенанта Чайки в листопаді 2014 року зайняв та героїчно утримував стратегічно важливу позицію в районі Донецького аеропорту, зазначив Президент. Під командуванням Ігоря Гордійчука українські військові відбили шість ворожих штурмів Савур-Могили, знищили велику кількість живої сили й техніки противника. І коли вже не залишилося жодної можливості утримувати висоту далі, ризикуючи власним життям, пан Гордійчук забезпечив організований відхід підрозділів.

«Саме такі, як Павло, Ігор та Вадим беруть участь у відборі. Саме вони є переможцями, саме вони представлятимуть Україну на цих надзвичайно важливих іграх», — наголосив він.

Наші воїни відзначаються не лише спортивним хистом, а насамперед — мужністю й героїзмом, виявленими під час захисту України. «Як Президент, як Верховний Головнокомандувач від імені народу України і перед усіма українцями я щиро дякую вам, дорогі воїни, за ваш жертовний внесок у захист Батьківщини. Вашими зусиллями ми побудували нову армію. Вашими зусиллями ми не віддамо жодного клаптика української землі ворогу. І вашими зусиллями, разом із зусиллями українських дипломатів, ми повернемо український Донбас і український Крим», — цитує слова Петра Порошенка департамент прес-служби АП.

Президент також привітав ініціативу «українських нескорених» щодо створення центрів психологічної реабілітації, «щоб вони своїм духом, позитивом заряджали демобілізованих, поранених, продемонструвавши як важливо зараз триматися гуртом для того, щоб не дати жодної надії ворогу — як на фронті, так і розхитати ситуацію всередині». Глава держави додав, що спільно з трастовими фондами НАТО вітчизняні та європейські фахівці розробляють програми реабілітації, зокрема психологічної, українських воїнів.

Усі ми маємо великі надії на те, що наша коман­да на іграх продемонструє світу силу і незламність України, фізичну й моральну міць воїнів української армії, надзвичайно сильний український характер. «Я глибоко переконаний, що здобутки наших героїв стануть для людей з обмеженими можливостями поштовхом для здолання перешкод і впевненості в своїх силах. Вони будуть прикладом для кожного українця», — підкреслив Петро Порошенко, побажавши учасникам успіхів у житті, перемог на славу Україні, а нашій команді — високих здобутків. 

ОФІЦІЙНО

Ігри нескорених (Invictus Games) – міжнародні спортивні змагання для військовослужбовців і ветеранів із обмеженими фізичними можливостями. Ініціатива покликана через спорт сприяти процесу одужання й реабілітації військовослужбовців і ветеранів, які зазнали травм та інвалідності під час виконання свого військового обов’язку, проявити силу їхнього духу.

Перші Ігри відбулися 2014 року в Лондоні, ставши яскравим свідченням того, на що здатні військові, які захищають свою країну, і наскільки незламною є їхня воля до життя. Торік успіх лондонських змагань повторили Ігри в м. Орландо, а 23—30 вересня 2017 року військові-спортсмени втретє зустрінуться в Торонто, у змаганнях братимуть участь 550 бійців із 17 країн.

Для участі України в цих змаганнях проведено низку заходів для формування національної збірної команди з військово­службовців Міністерства оборони й ветеранів, які дістали поранення під час бойових дій у зоні проведення АТО. 22 квітня 2017 року відбулися Національні ігри з 6 дисциплін — атлетика, пауерліфтинг, плавання, стрільба з лука, велоспорт на шосе, веслування на тренажерах. Участь у них взяли 114 кандидатів всеукраїнського відбору. За результатами змагань, до складу команди відібрали 30 осіб-кандидатів. Всіх їх очікує незалежний медичний огляд і тренування як в Україні, так і в Канаді. 

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»