ПОДІЯ

Учора відкрився II Одеський міжнародний кінофестиваль,
який матиме виразний національний акцент 

Найбільш резонансні події фестивалю відбуватимуться, мабуть, на вулиці. Його організатори зважили на успіх торішньої родзинки — маємо на увазі демонстрацію стрічки «Броненосець Потьомкін» безпосередньо на Потьомкінських сходах — і цьогоріч до кінематографічного перфомансу просто неба вдаватимуться аж тричі. 

На тих же Потьомкінських сходах, знову-таки, в супроводі живого оркестру, демонструватимуть німий художній фільм Фріца Ланга «Метрополіс». Цю грандіозну науково-фантастичну антиутопію 1927 року кінокритики називають вищою точкою німецького кіноекспресіонізму. Сьогодні о 21 годині українському глядачеві запропонують первісну, режисерську версію культового фільму.

Наступного дня, у неділю, о цій же порі, вже на Ланжеронівському узвозі в Одесі глядачам покажуть ще один яскравий кіноперфоманс —  «Шоу Жоржа Мельєса», якому цьогоріч минає 150 років від дня народження. Його вважають першовідкривачем кінематографічних спецефектів, кажуть, що він «навчив» кінематограф утілювати фантазію. Як це йому вдавалося без комп’ютерів, також можна буде побачити в Одесі. Шоу, що складатиметься з найбільш культових і найрідкісніших картин маестро, представлять глядачам нащадки Жоржа Мельєса.

Ще одним реверансом у бік німого кіно стане показ авангардного чорно-білого фільму «Антена» аргентинського режисера Естебана Сапіра в музичному супроводі гурту Esthetic Education. Це шоу відбудеться на Ланжеронівському узвозі, знову ж таки о 21-й, але вже наступної п’ятниці, тобто під завісу фестивалю.

Не доведеться нудьгувати гостям фестивалю і в кінозалах, де буде представлено майже 100 кінофільмів із 40 країн. На глядачів тут чекають 3 світові, 10 міжнародних та більш ніж 40 національних прем’єр. Журі фестивалю очолюватиме польський актор Єжи Штур, добре відомий нашій публіці за головною роллю у комедійній стрічці «Дежа вю». Цей фільм на фестивалі демонструватиметься в рамках ретроспективної колекції «Made in Odessa», адже знімали його саме в Одесі.

Ще одна ретроспектива — «Українська комедія» — підкреслить національну належність фестивалю. Тут будуть представлені знаменита комедія «За двома зайцями», стрічка «Їхали ми, їхали» з Юрієм Тимошенком та Юхимом Березіним — незабутніми Тарапунькою і Штепселем та маловідома стрічка Сергія Параджанова «Перший хлопець». Поза тим на фестивалі буде представлена й «Українська лабораторія» — тут демонструватимуться нові стрічки Кіри Муратової та Анатолія Матешка. Тож тепер епітет «свято чужого кіно на руїнах власного», яким «нагородили» торішній фестиваль деякі одеські кіномитці, либонь, якоюсь мірою втратить актуальність.

Помітною подією фестивалю має стати й німецький фільм з українськими героями «Кличко». Цей документальний блокбастер в Одесі вже 17 липня презентуватимуть самі уславлені боксери разом із режисером стрічки Себастьяном Денхардом.

Тісно пов’язаний і з Одесою, і з Україною загалом й фінальний фільм фестивалю. У стрічці Олександра Гордона «Вогні притону», що розповідає про життя в Одесі 1950-х років, головні ролі виконали славетні українські актори Богдан Ступка та Ада Роговцева, а також уроджена одеситка Оксана Фандера. Ада Миколаївна, до речі, працюватиме і в журі Одеського кінофестивалю. Серед  інших знаменитостей на фестиваль завітають Джон Малкович, Тетяна Друбіч, Сергій Соловйов, Дмитро Дюжев, Гоша Куценко.

Організатори розраховують, що другий одеський кінофорум відвідає в півтора раза більше глядачів, ніж торік — тобто загальна аудиторія має сягнути 60 тисяч.