Чи можуть нині жителі одного з найстаріших обласних центрів України — Ужгорода впливати на розвиток свого міста і почуватися господарями у спільному домі? Відкидаючи різновекторні суспільно-політичні вітри, що проносилися містом за останні два десятиліття, люди змушені констатувати: місцева влада ніколи не горіла бажанням створювати таке середовище для 125 тисяч ужгородців, тисяч гостей. Вона не опиралася хаотичному розміщенню новобудов, спотворенню історичних кварталів, неконтрольованому розповзанню транспорту, зменшенню кількості зелених насаджень, паркових зон. 

Котеджі замість парку

За всі роки депутатський корпус Ужгородської міської ради не спромігся взяти під контроль розвиток обласного центру, підпорядкувати його єдиному загальному плану. Старий Генеральний план, розроблений ще в 1980-ті, поховали під намірами поліпшення. У ньому, наприклад, значився дендрологічний парк поблизу міського амфітеатру: на 40 гектарах передбачалося прокласти алеї, висадити екзоти, збудувати каскад фонтанів. Дендропарку так і нема, замість нього — півсотні котеджів небідних жителів міста.

Брак нового Генплану Ужгорода — чи не головна причина того, що інфраструктура обласного центру не відповідає вимогам жителів, які хотіли б того рівня комфорту, як у малих і середніх містах Центральної Європи.

Дії на папері

Щоправда, у 2008 році було ухвалено Стратегію розвитку міста Ужгород до 2015 року. На 152 сторінках розміщено документи, аналітичні розробки, звіти тощо. Амбіційна стратегія завершується 22 сторінками таблиць. Назва промовиста: «Індикатори реалізації стратегії у розрізі стратегічних цілей». Але проконтролювати загальні пункти, висловлені у вигляді побажань, — розвивати, поліпшувати, вдосконалювати — неможливо. А ось щодо конкретних справ, якими рясніє стратегія, на виході — нічого. Здійснено «реконструкцію та реставрацію архітектурних об’єктів, що збереглися з древнього міста»? Ні. Проведено «обов’язкову сертифікацію готельних і туристичних послуг»? Ні. Вдалося «модернізувати та побудувати нові очисні споруди», «запровадити роздільне сортування побутових відходів, будівництво підприємства з комплексної їх переробки»? Теж ні.

Менш ніж за рік спливе час чинності Стратегії-2015. Найімовірніше, ніхто не звітуватиме про її виконання, як і за попередні шість років це питання не було предметом розгляду в міській раді. Принаймні жоден з опитаних нами членів дорадчого комітету, які розробляли Стратегічний план розвитку міста Ужгород, не зміг пригадати такого.

Цікаво: що буде з тими управліннями та відділами, які не впоралися з планом? Смію припустити, що нічого. Та стратегія назавжди заляже в архіви, а її місце займе нова — до 2025-го.

Її мали б розробляти відділ інвестицій, інновацій, розвитку та туризму Ужгородської міської ради, громадська організація «Карпатське агентство прав людини «Вестед». Але виникає запитання: наскільки доцільно розробляти нову стратегію на тлі невиконаної старої? Немає гарантій, що нова не стане деклара?цією про наміри, як і попередня.

Тут доречно згадати про заблокований міською радою Генплан міста. Ухвалювати нову стратегію його розвитку без наявності документа, який мав би стояти в основі містобудування, — нонсенс.

Не на останньому місці — гроші. Стратегія-2015 не витягнула з бюджету ні копійки, а ось опрацювання нового документа мало б обійтися в кругленьку суму: проект Стратегічного плану розвитку міста Ужгорода до 2025 року — 95 тисяч гривень, соціально-економічний аналіз основних тенденцій розвитку міста за 2008—2013 роки — 75 тисяч гривень, соціологічне дослідження очікувань та профілю обласного центру — 40 тисяч гривень. Загалом скарбниця міста мала спорожніти на 210 тисяч гривень.

Чи не стане Стратегічний план мертвонародженим дитям, як і попередній? Це залишаю для роздумів ужгородцям — платникам податків. А щодо того, чи потрібен він Ужгороду за ці кошти, то надання такої значної суми не підтримали депутати міської ради. Громадські активісти заявили, що зможуть підготувати стратегію безкоштовно у співпраці з підрозділами міської ради. То чому б не скористатися старою стратегією і втілити в життя задумане кілька років тому?