ПЕРСПЕКТИВА

Миколаївські артисти із нетерпінням чекають на новосілля

Миколаїв досі залишається чи не єдиним обласним центром в Україні, який не має власної філармонії. Точніше, сама філармонія як концертна організація  існує, має прекрасні традиції й вдало пише сучасну історію. Але перебуває вона фактично просто неба. Приміщення філармонії — аварійний будинок, що служить виключно як офіс та місце юридичної адреси.

Доліна і Крутой починали з «Юнг»

Миколаївську обласну філармонію засновано 1937 року. Розпочала свою діяльність через рік у приміщенні, розташованому в самому центрі міста. У складі філармонії тоді працювали симфонічний оркестр, хорова капела, театр мініатюр, духовий оркестр, балетний ансамбль. Ті з городян, кому пощастило бувати у стінах старої філармонії, згадують і вишуканість старовинної будівлі, й затишну атмосферу храму мистецтва, й чудове акустичне звучання.

Саме в Миколаївській філармонії почали свою творчу діяльність нинішні зірки естради. 1965-го в місцевій філармонії з’явився ансамбль «Поющие юнги» №1, а його солісткою 1967 року стала Лариса Долiна.

Наприкінці 1970-х у Миколаєві починали свій творчий шлях Олександр Сєров, Ігор Крутой, брат Софії Ротару Євген. Усі вони пройшли через колектив «Поющие юнги».

З Миколаївською філармонією пов’язаний Кім Брейтбург, нині успішний музикант, композитор та продюсер. У південному місті він сформував групу, учасники якої згодом увійшли до складу легендарного «Діалогу». У 1977-му колектив узяв назву «Гаудеамус». Пізніше Брейтбург також працював у складі групи «Поющие юнги». Деякий час музиканти ще трудилися в Донецькій філармонії, де й закріпили назву «Діалог».

У 1984 році стару будівлю зруйнували, а на її місці  звели елітний будинок.

Хоч про філармонію пам’ятали — планували побудувати її на території Каштанового скверу, що також у центрі міста. Навіть проект зробили. Але на початку 1990-х уже ніхто нічого не будував. Тож артисти досі залишаються безхатченками. Свій талант демонструють на чужих майданчиках і запросити гастролерів не мають змоги. Звісно, така ситуація не сприяє творчому підйому та підвищенню інтересу миколаївців до музичної культури.

У проекті філармонії поєднано сучасні та класичні тенденції архітектури. Фото надане автором

Щоб музика звучала

У пошуках приміщення для філармонії обласна та міська влади не могли дійти згоди кілька років. Пропонували навіть передати під заклад колишній Будинок офіцерів флоту. Та не склалося. Нарешті торік область ухвалила рішення про безоплатну передачу в спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Миколаївської області цілісного майнового комплексу колишнього кінотеатру «Іскра», який раніше належав громаді міста. З цього моменту саме обласна влада взяла на себе зобов’язання  реконструювати занедбаний кінотеатр під філармонію.

Ще певний час знадобився для розроблення проекту. Зрозуміло, що філармонія вимагає зовсім інших інженерних та архітектурних рішень, ніж кінотеатр. Музиканти потребують особливих умов і акустики, відмінного від кінотеатру глядацького залу.

Розробники проекту мали помізкувати й над тим, як змінити сумний індустріальний ландшафт місцевості — колишній кінотеатр розташований у мікрорайоні, побудованому за радянських часів для робітників суднобудівного заводу. Тож вирішили прикрасити його будівлею класичного типу, яка нагадуватиме старий Миколаїв.

Орієнтовно вартість реконструкції сягне 50 мільйонів гривень. Із цієї суми тільки вартість звуку, забезпечення акустики становитиме 7—8 мільйонів. Значно збільшується порівняно з кінотеатром навантаження на інженерні мережі, комунікації. Загалом  проектом реконструкції передбачено універсальний концертний зал на 550 місць, де виступатимуть творчі колективи, симфонічні оркестри, проводитимуться творчі огляди та концерти.

Нині у філармонії працюють  камерний оркестр старовинної та сучасної музики «Ars-Nova», ансамбль народних інструментів «Узори», група народної та сучасної пісні «Вільні козаки», естрадний ансамбль «Art Colors Band», танцювальний колектив «ALLEGRO», солісти. Усі вони з нетерпінням очікують на нове приміщення.

Як запевняють в облдержадміністрації, після проходження всіх експертиз та погоджень будівельники почнуть реконструкцію. Передбачається, що фінансуватиметься об’єкт за рахунок коштів державного та обласного бюджетів.