Наскільки готові прикордонні підрозділи до виконання завдань з охорони державних рубежів у зимовий період, Президент Петро Порошенко вирішив переконатися особисто. Він відвідав окрему комендатуру охорони Державної прикордонної служби у Бортничах, що під Києвом. Глава держави оглянув озброєння, броньовані автомобілі, спеціальну та інженерну техніку, мобільні пункти пропуску, які прикордонники використовують у смузі контролю вздовж лінії безпеки. Під час огляду техніки він випробував спеціальну інформаційно-телекомунікаційну апаратну. 

Окрім того, Президент ознайомився з новаціями у системі вогневої підготовки особового складу, уважно оглянув зимове спорядження та технічне обладнання для забезпечення життєдіяльності підрозділів у складних погодних умовах.

Петро Порошенко поспілкувався з начальником Донецького прикордонного загону і високо оцінив діяльність його підлеглих, їхній вагомий внесок у врегулювання ситуації на Донбасі. Прикордонникам — учасникам АТО, які відзначилися під час виконання бойових завдань, Президент вручив державні нагороди. Серед нагороджених — заступник начальника

1-ї мобільної прикордонної застави з персоналу Херсонського прикордонного загону лейтенант Єлісей Махов, який на початку вересня виявив мужність у бою з військовою колоною росіян у Луганській області; начальник відділення охорони здоров’я відділу забезпечення Луганського прикордонного загону майор медичної служби Вікторія Черкасова, яка з перших днів загострення ситуації на сході мужньо і самовіддано виконує бойові завдання.

Новітня техніка невдовзі працюватиме на сході. Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

«У нашій історії навічно залишаться імена 58 прикордонників, які полягли в боях за незалежну Україну, — сказав глава держави. — Мужність і героїзм, відчайдушність та бойове братерство наші воїни демонструють щодня, щогодини, щомиті».

Виступаючи перед військовими, він наголосив на важливості відновлення контролю за державним кордоном на територіях, окупованих терористами. Це вкрай потрібно для подальшої реалізації мирного плану, що, до речі, передбачає й відведення російських військ. На переконання Петра Порошенка, кордон обов’язково необхідно перекрити, щоб запобігти проникненню військової техніки, озброєнь та найманців з чужої території.

У тому, що ситуація на українсько-російському кордоні стабілізується і він «знову стане кордоном миру», глава держави не сумнівається. Однак вважає, що гарантія непорушності державної межі — її неприступність, а це не лише бойова, спеціальна та інженерна техніка, засоби зв’язку та прикордонного контролю, а передусім люди — добре навчені, належно озброєні, з високим моральним духом, цитує слова Президента його прес-служба.

У забезпеченні контролю українсько-російського кордону він сподівається на допомогу місії ОБСЄ, яка має бути добре технічно оснащена, мати у розпорядженні безпілотники. Частину з них уже доставили в Україну, решта надійде до 13 жовтня. Президент послався на запевнення послів країн-членів ОБСЄ, які пообіцяли докласти всіх зусиль для встановлення контролю на кордоні та деескалації конфлікту.

Глава держави вважає неприпустимими заяви деяких політиків, які називають зведення надійної лінії оборони вздовж межі зіткнення з бойовиками проведенням державного кордону всередині України. «Державний кордон України проходив, проходить і проходитиме там, де він зафіксований міжнародними договорами і визнаний світовою спільнотою. Всі інші трактування — це політичні спекуляції. Тільки б’ють вони не по політичних опонентах, а по всій країні», — наголосив він і додав, що кордон України має бути прозорий для всіх, хто прийде з добром, і надійно зачинений перед тими, хто має лихі наміри.

До слова, помічник державного секретаря США з питань Європи та Євразії Вікторія Нуланд також не залишила прикордонників поза увагою свого візиту в Україну. Вчора у Бортничах вона передала їм інженерну та іншу техніку для облаштування кордону. Вікторія Нуланд запевнила, що Україна надасть чіткі й конкретні пропозиції з відновлення контролю над державним кордоном на розгляд Російській Федерації та міжнародній спільноті.

Щойно буде встановлено мир і контроль над міжнародним кордоном, моніторинг місії ОБСЄ буде розгорнуто на повну потужність, запевнила вона. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»