КРИМІНАЛ

Вони збагачувалися за допомогою мобільного телефона

Вітчизняні фродери (від англ. fraud - обман) пішли стежкою, раніше протоптаною мобільними шахраями з США та Росії. Діяльність злочинної групи з 5 осіб слідчі умовно розділили на два сегменти: отримання бонусних балів (тобто віртуальних грошей шляхом здійснення фіктивних дзвінків) та переведення цих балів в безготівкові кошти, а згодом - у готівку.

- Зловмисники використовували різні способи для протиправного заволодіння грошовими коштами мобільних операторів, - розповідає слідчий з особливо важливих справ слідчого відділу УБОЗ ГУМВС України в Донецькій області Ярослав Ющенко. - Спочатку спритники оформили контракти на користування послугами мобільного зв'язку на підставних осіб або заволоділи контрактними номерами, зловживаючи довірою "клієнтів". Далі з цих номерів здійснювали дзвінки на номери з високою вартістю дзвінка. "Ноу-хау" наших ділків полягало в тому, що за короткий проміжок часу вони забезпечували масовість таких дзвінків. А суть дійства в наступному - за дзвінки на пройм-номери деякі зарубіжні компанії виплачували комісійну винагороду - 5-10 відсотків від суми, на яку наговорив абонент.

Тобто шахраї телефонували з контрактних номерів, а за ці дзвінки український мобільний оператор, відповідно до укладених міжнародних угод, проводив перерахунки грошових коштів на адреси зарубіжних роумінг-партнерів. А ті в свою чергу перераховували комісійну винагороду за надання послуг голосового трафіку. Ця винагорода йшла на ті банківські рахунки, які вказували ділки при укладанні договору. Причому контрактний номер використовувався тільки один раз, бо мобільні оператори потім його блокували через нестачу оплати за надання послуги мобільного зв'язку.

За два з половиною роки протиправної діяльності спритників тільки за тими епізодами, які направлені до суду (справа складається з 18 томів), операторам мобільного зв'язку заподіяно збитків на суму майже 15 мільйонів гривень. Найпершим потрапив до буцегарні лідер групи - 36-річний донеччанин. А ось його "права рука" виявився підготовленим до виживання в екстремальних умовах, бо кілька місяців мешкав у наметі в лісі в Харківській області. Зараз усі п'ятеро фігурантів справи затримані.