ПОДІЯ

У Києві працює XXIII Міжнародна агропромислова виставка

Відкриваючи виставку, Прем'єр-міністр України Микола Азаров зазначив, що український агропромисловий комплекс почав розвиватися. Він виробляє власну техніку, зберіг виробництво елітних сортів худоби. І додав, що ті плани, які має уряд стосовно розвитку вітчизняного АПК, дадуть змогу найближчим часом істотно збільшити виробництво продукції.

Глава уряду поінформував, що у ході ознайомлення з виставкою він поспілкувався з керівниками агропромислових підприємств. "Мене радує їхній ентузіазм. А раз є ентузіазм у людей, які займаються реальними справами, то уряд готовий їх підтримувати", - підкреслив М.Азаров.

Образно кажучи, подібні виставки організовуються, щоб допомогти двом зустрітись серед тисяч людей, а саме тим, що мають спільний інтерес і хочуть разом працювати на кінцевий результат. І тому ніхто не здивувався, коли, перетинаючи весь павільйон, чоловік кинувся зустрічати іншого.


 

- Володимире Васильовичу! - схвильовано вигукнув. - Спасибі за прекрасні сорти - на наших полях вони дають 100-центнерний урожай.

Навкруги вирувало людське море, а ці двоє - хлібороб з Сумської області Микола Сакошко та директор Інституту фізіології і генетики НАНУ Герой України Володимир Моргун - уже не чули нікого й нічого. Їм було цікаво. На виставці вони працювали. Заради такої миті й організовуються подібні заходи.

Нинішня виставка вражає величезною кількістю експонатів, а отже й бажаючих продати свою продукцію. Хто техніку, технологію, інші - тварин, корми, продукцію переробки - всього не перерахувати. Відрадно, що в цьому різноманітті, де рясніє від вивісок іноземними мовами, не загубились вітчизняні виробники. Вони присутні практично у всіх розділах.

Ось представляє комбайни директор Херсонського машинобудівного заводу Таміла Пугачова. Важко, ой як важко давався він виробничникам. Власноруч, за народної підтримки створили конкурентоспроможну машину. Торік випустили 45. Стільки ж мають уже цього року.

- Аби селяни замовляли, - каже директор, - могли б щороку відправляти їм до 500 машин. - Біда в тому, що нічим хліборобам платити.

Неподалік гордо стоїть комбайн київського заводу "Атек". Проблема - та сама. Кіровоградська "Червона зірка" теж не загубилась. Готові нарощувати виробництво, але, як стверджують, бракує кваліфікованих кадрів. Тож виставка демонструє не лише досягнення, а й проблеми. Чи не найбільше їх нині у тваринницькій галузі. Тому Україна перетворилась на імпортера молочної продукції. А попри всі успіхи в кормовиробництві, технологіях і селекції, дійне стадо в державі скорочується.

- Біда в тому, - робить висновок голова правління асоціації "Укрмолпром" Василь Бондаренко, що селян цього року позбавили дотації за реалізоване на переробку молоко. На жаль, на виставці ніде не відображено взаємозв'язок економічних і соціальних проблем села.

Свої експозиції мають не лише окремі виробничники, а й області. На думку спеціалістів, використали їх малоефективно, представивши здебільшого продукцію переробних підприємств.

- Експозиції ковбас і горілки мало кого цікавлять, - зауважив академік Володимир Моргун. - На них хотілось побачити передовий досвід, аби відбувався плідний обмін.

Серед численних гостей виставки важко виділити окрему експозицію. Кожна чимось цікава. Скажімо, українці вже добре знають комбайни компанії "Ростсільмаш". Дуже серйозну заявку зробили сусіди з Білорусі, які представили техніку, що експортується до 20 країн.

Одне слово, є на що дивитись, до чого прицінюватись. І, як висловив упевненість начальник головного управління АПК із Запоріжжя Володимир Журавльов, будемо сподіватись, що стабілізація цінової політики на сільгосппродукцію дозволить її виробникам купувати більше, кращої якості техніки і впроваджувати прогресивні технології.