Виконання закону про очищення влади невідворотно набуває обертів. Міністр юстиції Павло Петренко вважає, що перебіг люстраційної перевірки отримав найбільший резонанс у суспільстві за допомогою представників громадськості й засобів масової інформації. Бо це не просто справа уряду, Міністерства юстиції чи Прем’єр-міністра. Це справа всієї громади, щоб забезпечити контроль за процесом.

Міністерство юстиції також реагуватиме на всі виявлені факти: «Ми ініціюватимемо перед урядом, а якщо потрібно, то і перед Президентом, звільнення тих керівників, які покривають своїх підлеглих або своїх співробітників від процесу люстрації».

Очільник Мін’юсту переконаний, що новий уряд, який сформовано за абсолютно новою філософією, має шанс провести заплановані реформи, зокрема — таки очистити органи влади.

Відповідний закон передбачає кілька етапів проведення люстрації. На першому — відбулася автоматична трудова люстрація. Під безумовні підстави звільнення потрапили високопосадовці, які очолювали міністерства, відомства, їхні перші заступники, керівники силових органів, прокуратури, МВС, голови облдержадміністрацій та їхні перші заступники, які працювали при режимі Януковича понад рік.

«Із цим іспитом українська влада впоралася на добру четвірку», — зазначив Павло Петренко.

На сьогодні до Єдиного державного реєстру осіб, щодо яких застосовано положення закону «Про очищення влади (люстрацію)» внесено 337 осіб. «Це виключно керівники найвищого рівня, які потрапили під безумовну люстрацію. Чимало з них звільнилися за власним бажанням ще до набуття чинності закону. На них також поширюються заборони, і вони також не можуть обіймати посади в органах влади протягом наступних десяти років», — наголосив міністр.

Нині відбувається другий етап люстрації. Під першу хвилю публічної перевірки потрапили всі центральні органи виконавчої влади: члени уряду, МВС, прокуратура, СБУ, Державна фіскальна служба, судовий корпус. «Відповідні рішення про початок перевірки ухвалили керівники цих органів, їх оприлюднили на сайтах. А тепер відбувається наповнення інформацією про осіб, які подали заяви про готовність пройти перевірку, даними про їхні декларації та видатки», — сказав Павло Петренко.

Директор департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції Тетяна Козаченко зазначила, що закон працює тільки місяць, і за цей час зроблено дуже багато: «До реєстру потрапляють ті люди, які не звільнилися за власним бажанням, які підпадають під чітко визначені критерії, які були частиною системи, що призвела до трагічних подій у країні. Однак люстрація охоплює більше коло людей. Всі вони, хто вже не працює в державних установах і не може туди повернутися, також є фактично люстрованими особами».

До речі, Міністерство юстиції фактично першим щодо перевірки проходить люстрацію. І на його прикладі цей механізм опрацьовують максимально, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

На сайті міністерства створено сторінку «Очищення влади», де є доступ до реєстру люстрованих осіб. Тож кожен, хто вважає за потрібне перевірити будь-якого працівника Міністерства юстиції, може зайти на цю сторінку, ознайомитися із заявою та декларацією. Якщо хтось вважає, що до цієї особи мають застосовувати заборони, то в органи перевірки можна подати заяву і додати інформацію, чому саме ту чи іншу особу слід люструвати.

«Ми сподіваємося, що самі люди передивлятимуться сайти, перевірятимуть прізвища людей, які можуть підпадати під критерії люстрації, і надавати інформацію для перевірки», — зазначила фахівець.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»