Головний позаштатний дієтолог
МОЗ України
Олег ШВЕЦЬ

 

Усі ми родом з дитинства. І саме в цей період формується здоров’я дорослої людини. Тому турбуватися про нього слід починати ще змалечку. Доводять це і фахівці Всесвітньої організації охорони здоров’я, які вважають, що сьогодні 86% смертей на Землі спричинено так званими неінфекційними захворюваннями. Очолюють цей список атеросклероз, рак, цукровий діабет і проблеми з легенями.

Зовсім інша ситуація була сто років тому — тоді 70% людей помирало від інфекційних захворювань. Проте якщо переважну більшість інфекцій ми вже побороли, вести здоровий спосіб життя, на жаль, так і не навчилися. Про те, чим потрібно харчуватися в дитинстві, щоб у дорослому житті не мати проблем зі здоров’ям, ми розмовляємо з головним позаштатним дієтологом МОЗ України Олегом Швецем.

Стежте за калоріями!

— Олеже Віталійовичу, які продукти потрібно споживати дітям?

— Насправді дві третини хвороб, на які хворіють дорослі, були закладені ще в дитинстві. Причиною їх появи є неправильне харчування, відсутність фізичної активності та наявність шкідливих звичок. Тому немовлят до шести місяців потрібно годувати груддю. Починаючи з шести місяців, до раціону поступово вводять злакові продукти, каші, фрукти, рибу, м’ясо тощо. Коли дитині виповниться два роки, її раціон повинен бути наближеним до дорослого. Дитина має отримувати достатню кількість кілокалорій. Чи робиться це, легко встановити: маля потрібно зважувати і вимірювати зріст. Слідкувати за цим має педіатр, у якого є спеціальні таблиці, за якими оцінюють індекс маси тіла малюка.

Раціон харчування дитини повинен включати достатню кількість корисних продуктів — овочів, фруктів, цільних злаків, молочних продуктів та продуктів тваринного походження.

— Споживання яких продуктів варто обмежити?

— Це солодощі, а також їжа, в якій є ненасичені жири. Плюс до цього слід звертати увагу на те, що і скільки п’є дитина. Відомо, що напої, які містять кофеїн, небажані. Те саме стосується і газованих лимонадів. Тобто каву і чай маленьким дітям, принаймні до середнього шкільного віку, давати не бажано. Не варто забувати, що не лише продукти, а й напої місять калорії, приміром, ті самі соки. Насправді, споживання дітьми соків — як натуральних, так і відновлених — потрібно обмежувати. Більше склянки соку на день не слід пити. Адже дитина, отримуючи калорії з соку, не їстиме фрукти. Якщо вона вип’є три склянки соку, то не з’їсть два яблука, тому краще випити одну склянку соку і з’їсти два яблука. Загалом, вода — найкраще джерело рідини для дитини.

Споживання дітьми соків потрібно обмежувати: краще випити одну склянку напою і з'їсти два яблука. Фото з сайту exp.blogspot.com

— До яких продтоварів у вас як у фахівця найбільше запитань?

— Це ті, які містять трансжири. Якщо на етикетці є напис «частково гідрогенізовані рослинні жири», відкладіть убік цей товар. Варто обійти і продукти з вмістом великої кількості солі. В основному це технологічні м’ясні продукти — сосиски, ковбаси, тушонка, в яких багато не тільки солі, а й інших не надто корисних харчових добавок. Далі швидка їжа — чіпси, горішки. Ну, і продукти з великим вмістом цукру — кільця, глазуровані пластівці та інші швидкі сухі сніданки. Проте пластівці без цукру і солі — корисні. Тому перед тим, як придбати продукт, варто вивчити маркування. Якщо там є навіть 1 грам солі на 100 грамів пластівців, це вже погано. У цьому випадку від покупки слід відмовитися. Взагалі протягом дня ми маємо споживати менше 5 грамів солі.

— Якщо ми заговорили про сіль, маємо згадати і про йод. Чи правда, що нестача його в дитячому організмі може призвести до страшних наслідків?

— Україна є територією з йододефіцитом, і особливо це стосується дітей, оскільки нестача йоду в дитячому організмі може спровокувати затримку розумового розвитку. Щороку в нас народжується 50 тис. малят (приблизно третина новонароджених) з йододефіцитом, спричиненого низьким споживанням населенням йодованої солі. Жінкам, які планують вагітність, необхідно слідкувати за кількістю йоду в організмі. Якщо його не вистачає, то, як я вже казав, споживати йодовану сіль, а також побільше морських продуктів — риби, водоростів тощо.

Дешево і корисно

— Деякі лікарі радять їсти 5–6 разів упродовж дня, мовляв, це правильний режим харчування…

— Переважна більшість моїх колег погодяться, що 5-6 разів на день їсти не потрібно. А от чотириразове харчування — це правильно і нормально. Споживати їжу потрібно приблизно за такою схемою: сніданок, другий сніданок, обід, вечеря. Або: сніданок, обід, полуденок, вечеря.

На жаль, сьогодні є багато проблем з режимом харчування дітей. Останні дослідження, які проводили серед школярів, показали — 20% учнів не снідають регулярно, а 10% взагалі вранці нічого не їдять. Але якщо дитина лягла спати о 21-й годині, а вранці о 9-й вона вже в школі, це аж 12 «голодних» годин. Діти починають їсти приблизно після другого уроку, безумовно, відчуття голоду у них дуже сильне, тож споживають більше, ніж необхідно. Таким чином створюються умови для появи зайвих кілограмів, яких потім досить важко позбутися.

— Тож яким повинен бути правильний сніданок?

— Це — будь-що, але саме зі здорових продуктів. Не варто забувати про вподобання людини: якщо ми заохочуємо робітника добре працювати, тож платимо йому хорошу зарплату. Отже, якщо хочемо, щоб організм був здоровим, його потрібно годувати корисною і смачною їжею. Зауважу, що сьогодні вже ніхто не говорить, що слід харчуватись винятково здоровими продуктами. Тістечка або солоні горішки можна їсти, але в обмеженій кількості. Ніхто нікому нічого не забороняє. Проте ми говоримо, що корисним продуктам у щоденному раціоні потрібно віддавати перевагу.

— Здорове харчування — задоволення не з дешевих…

— Це хибна думка! Ось доступні для більшості з нас продукти: буряк, морква, цибуля, свіжі та консервовані огірки, помідори. Не варто забувати й про свіжі чи сушені фрукти. Цінність овочів та фруктів сьогодні не полягає лише у вмісті вітамінів, а й у наявності в них харчових волокон. Жирна морська риба, той же оселедець коштує дешевше, ніж ковбаса. А от щодо м’яса — найкориснішою вважається птиця.

— Нещодавно побачила дослідження, результати якого доводили, що тривале споживання трансгенної продукції щурами негативно вплинуло на їхню репродуктивну функцію. У людей теж можуть виникнути подібні проблеми?

— Це російське дослідження. І воно є єдиним, яке встановило негативний вплив трансгенних організмів на здоров’я біологічних моделей. Щоправда, у світі його достовірність викликає багато запитань, тому його і не визнають. Сьогодні ми говоримо, що ця продукція є безпечною, але робити якісь остаточні висновки зарано. Щодо України, то у нас поки не зареєстровано жодної трансгенної культури. Водночас продукти, до складу яких входить соєвий білок, трапляються доволі часто. А якщо в продукті є соєвий білок, то й вірогідність наявності ГМО вкрай висока. І це потрібно враховувати при виборі продовольчих товарів.

Ірина ПОЛІЩУК,
«Урядовий кур’єр»

 

ДОСЬЄ «УК»

Олег ШВЕЦЬ. Кандидат медичних наук, доцент. Закінчив Національний медичний університет ім. О. Богомольця (Київ) у 1994 р. У 2003 р. захистив кандидатську дисертацію та здобув науковий ступінь кандидата медичних наук. З 2003 р. — директор Українського науково-дослідного інституту харчування. З 2007 р. — головний позаштатний дієтолог МОЗ України. Член міжнародної Американської гастроентерологічної асоціації. Член Атестаційної комісії МОЗ України.