МОДЕРНІЗАЦІЯ

В країні розпочалися Дні електронного урядування-2011

Традиційно до проголошеного ООН Всесвітнього дня телекомунікацій та інформаційного суспільства, який відзначається в травні, всі країни оглядають свої здобутки у сфері відкритості державного механізму широкому загалу за допомогою новітніх інформаційних технологій.

Тому нині звання публічної отримують лише ті державні управлінські системи, в яких громадяни легко можуть одержати щонайбільше інформації, причім зробити це не виходячи з власної квартири, скориставшись сучасними досягненнями електроніки.

ПДВ - через Інтернет

Так, в Естонії вже кілька років поспіль успішно діє програма "Електронний уряд". У Норвегії переважна більшість державних послуг надається через Інтернет. А в Мексиці безконтактним шляхом, який забезпечують інформаційні технології, держава відшкодовує бізнесу податок на додану вартість.

Яким же є, так би мовити, вітчизняне державне електронне "обличчя"?

За умов модернізації країни розвиток електронного міністерства, електронної адміністрації та впровадження електронних управлінських послуг стають дедалі актуальнішими.

Про це йшлося 16 травня на Міжнародній науково-практичній конференції в Національній академії державного управління при Президентові України, якою розпочалися цьогорічні Дні електронного урядування-2011.

За словами ректора НАДУ Юрія Ковбасюка, вітчизняні управлінці отримали хороший шанс змінити ситуацію в цій сфері. Адже глава нашої держави якраз проголосив 2011-й Роком освіти та інформаційного суспільства в Україні. І, можливо, саме цьогоріч нашим урядовцям вдасться зрештою запровадити електронний документообіг та електронний цифровий підпис, упровадити в життя інші новітні технології, за якими живе світ. А це, відповідно, прискорить реформування державного управління.

Програма Днів електронного урядування в Україні насичена і різноманітна. Учасники міжнародної конференції в НАДУ, приміром, презентуватимуть кращі вітчизняні практики в цій царині.

Вони є, зокрема, в Державній архівній службі та Головному управлінні державної служби. Кафедра інформаційної політики Національної академії державного управління при Президентові України вже приступила до підготовки магістрів з електронного урядування - спеціальності, на яку є попит.

Впровадили нові технології і у Державній службі фінансового моніторингу, створено Державну службу спеціального зв'язку та захисту інформації.

Електронні новації мають українські митники. А фахівці в галузі міграційної служби активно використовують інформаційні технології для впровадження державних систем персоніфікованого обліку та ідентифікації фізичних осіб.

Відкрийте "Єдине вікно"!

Є певні напрацювання і в територіальних громадах, органи місцевого самоврядування яких запроваджують у практику "єдині вікна": через такі форми спілкування з владою наші громадяни отримують потрібну інформацію за короткий час.

Багато це чи мало? Певна річ, нам ще далеко до Франції чи Бельгії, де повсюдно функціонує система таких "єдиних вікон". А наші учні можуть лише позаздрити своїм одноліткам з Португалії: кожен тамтешній школяр отримав від Прем'єра та уряду безкоштовний комп'ютер.

Як зауважив у своєму виступі генеральний директор "Майкрософт Україна" Дмитро Шишкін, їхня компанія, яка є законодавцем світової моди в сфері інформтехнологій, з-поміж пріоритетів визначила нині якісну освіту, прозоре та ефективне урядування, розвиток кластер-технологій та навчання навиків комп'ютеризації не лише школярів та молоді, а й громадян похилого віку.

Ці тенденції поширюватимуться і в нашій країні через інноваційні проекти, які репрезентує "Майкрософт". Один з них - "Електронна бібліотека" вже зробив надбання вітчизняних книгозбірень доступними для українських користувачів Інтернету.

Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Андрій Шевченко також переконаний, що електронне урядування значною мірою демократизує українську державну машину, зробить її відкритішою для суспільства, допоможе реалізувати конституційну засаду, що влада покликана служити народу, а не навпаки. Зі вступом у дію закону про доступ до публічної інформації Інтернет набув офіційної форми спілкування між чиновниками і громадянами, а отже, розвиток вітчизняного інформаційного суспільства - конкретних обрисів.