Кількість вимушених переселенців перевищує 1,3 мільйона осіб. У них на новому місці, звісно, одразу виникає чимало проблем: знайти житло, роботу, влаштувати дітей у дитсадки та школи тощо. А поки ці питання вирішують, їм слід мати гроші, щоб хоча б перший час підтримувати себе й родину. Саме тому перше, що слід зробити прибулим на місце, яке поки що стане їм домівкою, — зареєструватися як тимчасово переміщені особи в органах влади, щоб отримувати фінансову допомогу від держави.

— Завдання нашого міністерства — забезпечити фінансування усіх витрат, яких потребує країна. І насамперед військових видатків. А другим і теж основним пріоритетом нині є фінансування соціальних видатків. За  результатами першого півріччя цього року їх профінансовано повністю, — поінформував заступник міністра фінансів Роман Качур під час брифінгу в Кабінеті Міністрів.

 І додав, що внесено зміни до порядку виплат внутрішньо переміщеним особам. Їх отримують понад 337,4 тисячі сімей. На червень сума виплати — 1254 гривні за місяць на родину. Для цього встановлюється її статус. Необхідно надати копію свідоцтва про одруження та довідки про реєстрацію дітей. Якщо йдеться про самотніх, то пенсіонер отримує 884 гривні на місяць, інвалід — 949 гривень, працездатна людина — 442 гривні. У червні виплачено 233 мільйони 777 тисяч гривень допомоги.

Фахівці управлінь соцзахисту прагнуть оформити необхідні документи переселенцям у найстисліші строки. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Родини, які мають прописку, скажімо, на Донеччині або Луганщині, але переїхали в іншу область уже давно за власним бажанням, зазвичай облаштували свій побут, мають житло і роботу. Тому по таку допомогу майже не звертаються. Але якщо вони потрапили в скруту, то, маючи документи з відповідною пропискою, зареєструвавшись як тимчасово переміщені особи, ставши на облік у відділі соцзахисту, також матимуть право на ці виплати.

— Ми проаналізували ситуацію й, аби полегшити людям отримання цих грошей, спільно з Мінсоцполітики та «Ощадбанком» напрацювали деякі зміни. Віднині кількість установ, до яких можна буде звернутися по виплати, зросте майже втричі: тепер до  цієї справи підключиться й «Ощадбанк». Порядок звернень стане простішим, а місця, де це можна буде зробити, — ближчими до людей, — наголосив посадовець.

Крім того, така процедура за рахунок залучення до неї державного банку стане безпечнішою щодо отримання коштів. «Ощадбанк» вводить також процедуру, яка допоможе зрозуміти, чи завжди допомогу отримують саме ті люди, які насправді її потребують, і чи вчасно. Це дасть державі змогу до кінця 2015 року повністю виконати взяті на себе зобов’язання щодо компенсації переселенцям коштів на проживання та оплату послуг ЖКГ. А ще —  вести пильний контроль, аби гроші не пішли на фінансування операцій на не підконтрольних українській владі територіях.

Заступник міністра соціальної політики Віталій Мущинін конкретизував, що цього року на виплату допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам передбачено 3,36 мільярда гривень. Із січня по червень профінансовано 1,63 мільярда.

— Наприкінці березня цього року виплати було призупинено, адже вирішували питання, чи їх продовжать. І коли на початку травня прийняли рішення продовжити їх ще на півроку, люди знову почали їх отримувати, за червень ці виплати профінансовані повністю.

За його словами, долучення «Ощадбанку» до виплат спростить процедуру і зменшить черги.

А заступник голови правління «Ощадбанку» Антон Тютюн пообіцяв, що працівники банку виконуватимуть роботу швидко і якісно.

Кожен клієнт зможе зателефонувати до контакт-центру банку, зареєструватися і довідатися про час та найближче до нього відділення, куди можна звернутися. Не буде потреби йти по виплату усією сім’єю, достатньо делегувати одного з членів родини. У єдиному вікні він зможе надати необхідні документи. Переселенцеві видадуть банківську картку, якою він зможе скористатися і в банкоматі, і у відділенні банківської установи, а ще — розрахуватися у торговельній мережі. Також клієнт за бажання зможе перевести ці гроші на депозит.