У політиці час має велике значення, а згаяти слушний момент — непоправна розкіш. Якщо у липні і політики, і представники влади заспокоювали   набридливих експертів та громадських активістів, мовляв, час ще є, все зробимо, то нині від літніх канікул залишилися лише спогади, а часу на розкачування й зовсім не  залишилося. За словами Єврокомісара з питань розширення і політики сусідства Штефана Фюле,  Європейський Союз планує у жовтні оцінити рівень виконання Україною всіх критеріїв, визначених Радою ЄС 10 грудня 2012 року. Тож практично на все про все маємо місяць.

Сир одкладений добрий, а робота — ні

Днями Президент Віктор Янукович запевнив: Україна виконає умови, необхідні для підписання Угоди про асоціацію. Він також нагадав, що європейський вибір України закріплений у Законі «Про засади внутрішньої та зовнішньої політики» і не підлягає сумніву.

Не сумнівається у тому, що Україна виконає свої зобов’язання перед Європейським Союзом і сподівається, що підпише Угоду про асоціацію з ЄС, і голова Верховної Ради Володимир Рибак. Спікер нагадав, що народним депутатам України належить прийняти законопроекти про прокуратуру, про судоустрій та вдосконалити виборче законодавство. За його словами,  домовленість з керівниками фракцій про те, що їх треба розглянути якнайшвидше, краще на першому сесійному тижні у вересні, існує.

Не такою райдужною, на думку експертів, є перспектива ухвалення антидискримінаційного законопроекту, оскільки дискусія щодо його доцільності  однаково гостра і в парламенті, й поза ним. 

Водночас прискорити євроінтеграцію і підтримати Україну на тлі торгового конфлікту з Росією закликали депутати Європарламенту.

«Тиск, який Росія чинить на Україну, — це порушення міжнародного права. Погрози на адресу Києва з Кремля — це застереження для всіх держав регіону, які прагнуть до євроінтеграції. Європейське співтовариство не може прикидатися, що торговельна війна, розгорнута проти України, його не стосується ... » Ці та інші заяви звучали у Брюсселі під час дебатів на позачерговому  засіданні Комітету із закордонних справ 28 серпня.

Сучасна молодь не уявляє свого майбутнього поза Європою. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Відступати нікуди: позаду Москва

Загрози і тиск, який чинить Росія на Україну, йдуть врозріз з нормами міжнародного права, заявив, зокрема,  Ельмар Брок, німецький євродепутат, який очолює в Європарламенті Комітет з міжнародних справ. Звертаючи увагу на російську політику щодо газових цін і митні перешкоди для українських товарів, він заявив: така поведінка Росії неприпустима.

А представник Європейської служби зовнішніх дій Гуннар Віганд, у свою чергу, ще раз нагадав, що Україна  незалежна у виборі і укладанні вигідних їй міжнародних угод.

Тим часом польський євродепутат соціаліст Яцек Саріуш-Вольський переконаний, що нещодавні митні обмеження, створені на російсько-українських кордонах, — проблема не комерційна, а геополітична. «Це не просто торгівля, навіть зовсім не торгівля. Так само йдеться не лише про Україну, так само тиснуть на Молдову і Вірменію. Йдеться про опір Росії в цілому проекту «Східного партнерства». Низка останніх подій нами сприймається як ескалація, яка веде до подальшого погіршення».

Крім гучних заяв, євродепутати запропонували й реальні заходи щодо підтримки України. Отже, ЄС може порушити питання про торговельні суперечки Росії та України на саміті «Великої двадцятки» в Санкт-Петербурзі 5-6 вересня.

«Угода не має бути підписана у Вільнюсі, — несподівано для всіх почав промову Павел Коваль, голова комісії міжпарламентського співробітництва «Європарламент — Україна»,   — її мають підписати вже завтра чи післязавтра в Києві або Брюсселі».  Він запропонував підписати Угоду про асоціацію з Україною з додатковими умовами про ті вимоги, які Україна не встигне виконати.  При цьому  навів приклад Болгарії та Румунії, з якими при підписанні угод про вступ до ЄС було внесено певні застереження.

У свою чергу, посол України в ЄС Костянтин Єлісєєв закликав до згуртування всіх політичних груп Європарламенту навколо ідеї підписання Угоди про асоціацію. На його думку, зараз слід інтенсифікувати всі контакти між органами Європейського Союзу, серед держав Співдружності, з Україною і Росією. «Нам потрібно запустити широку роз’яснювальну кампанію, присвячену перевагам Угоди про асоціацію серед всіх — жителів України, в Європейському Союзі і в Російській Федерації — з точки зору демократичного, політичного і соціального вимірів», — зазначив  український дипломат, висловлюючи надію, що Європейський Союз на нинішньому, вирішальному, етапі буде рішучим, уважним і проникливим, як ніколи раніше.

Ось вам перо і чорнило

Символічно, що саме у день засідання Комітету із закордонних справ Європарламенту у  Києві стартувала акція  «Підпису — ЄС!», спрямована на підтримку підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

Волонтери у всіх куточках країни  збиратимуть  ручки пересічних громадян, що  означатиме  символічне уповноваження глави держави  для підписання угоди. В обмін активісти даватимуть перехожим наліпки з текстом: «Я уповноважив Президента підписати Угоду про асоціацію з ЄС».

«Настав  час, коли Україна має позбутися репутації країни, яка ніколи не втрачає шанс втратити шанс», —  жартома під час акції зазначив один з послідовних прихильників євроінтеграції, колишній віце-прем’єр-міністр  Олег Рибачук, наголошуючи, що зараз, напередодні саміту «Східного партнерства», що відбудеться 28—29 листопада у Вільнюсі, Європейський Союз уперше висловлює одностайну підтримку Україні та чекає від нас кроку назустріч. 

У вас є кулькова ручка? Долучайтеся до всеукраїнського флешмобу,  якщо  підтримуєте ідею інтеграції України з ЄС. А народним депутатам пропоную подарувати кишенькові календарики — осінні місяці на них  мають бути забарвлені у тривожний червоний колір.

ПРЯМА МОВА 

Ян ТОМБІНСЬКИЙ,
голова Представництва ЄС  в Україні:

— У вас ще є трохи часу. Потрібно використовувати його максимально ефективно, щоб провести судову реформу, змінити виборче законодавство і вирішити ще одне питання, найбільш політичне із усіх, — відносно долі колишнього прем’єра Юлії Тимошенко.

Діалог між представниками ЄС і українським президентом, українським урядом все ще триває. Україну незабаром удвадцяте відвідають два уповноважених Європарламенту — і це показує інтенсивність нашого діалогу.

Олександр СУШКО,
директор Інституту  євроатлантичного  співробітництва:

— Таке враження, що всі повірили, що ця угода в нас у кишені після того, як Росія почала нам у цьому «допомагати». Але це не так. Я як експерт не даю і 50 відсотків за те, що вона реально може бути цього року підписана. Тому ключові події мають відбутися у вересні — на початку жовтня. Україна має продемонструвати свою політичну волю і вирішити ті питання, які були сформульовані ще в грудні минулого року Євросоюзом. І тоді підпис у Вільнюсі стане реальністю...

ПРО ЩО ЙДЕТЬСЯ

Точного переліку документів, необхідних для підписання  Угоди про асоціацію з ЄС, сьогодні немає. До євроінтеграційних зараховують такі законопроекти:

♦ «Про внесення змін до статті 98 Конституції України (щодо повноважень Рахункової палати)»;

♦ «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості відносин власності стосовно засобів масової інформації»;

♦ «Про суспільне телебачення та радіомовлення України»;

♦ «Про внесення змін до Податкового кодексу України про трансфертне ціноутворення»;

♦ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення інституційної системи захисту персональних даних»;

♦ «Про внесення змін до Конституції України щодо посилення гарантій незалежності суддів»;

♦ «Про виконання судових рішень» — необхідний для того, щоб рішення Європейського суду з прав людини в частині компенсацій виконувалися Україною;

♦ Зміни до кримінально-виконавчого кодексу, які пом’якшують низку норм утримання ув’язнених;

♦  «Про повноваження прокуратури»  (очікує висновків Венеціанської комісії);

♦  «Про довибори до парламенту»…