ПОПОВНЕННЯ АРМІЇ

Цьогорічна весняна призовна кампанія проходить під знаком європейського футболу
 

…Хоч і кажуть, що в житті все тече і все міняється, є кілька незмінних у своїй сталості речей чи, точніше, явищ. Приміром, призов до війська. От і цього року, в переддень справжньої, не календарної весни (якщо бути точним, 26 березня), міністр оборони України Дмитро Саламатін підписав наказ «Про звільнення в запас військовослужбовців та черговий призов на строкову військову службу у квітні-травні 2012 року», відповідно до якого в армійські лави покличуть «…громадян України чоловічої статі 1987—1994 років народження, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років та старших осіб, які не досягли 25-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову…».

Якихось кардинальних новацій у незмінному призовному процесі не передбачається — загалом планують призвати 21 тисячу 400 осіб. Саме собою, найбільше у Збройні сили України — 15 тисяч юнаків. У Внутрішніх військах МВС України чекають на 5200 призовників, ще 1200 хлопців підуть служити в Державну спеціальну службу транспорту. 

Натомість у цей же період у запас зі Збройних сил та інших військових формувань буде звільнено солдатів і матросів, сержантів і старшин, призваних у квітні—травні минулого року, а також матросів і старшин кораблів, суден і берегових частин бойового забезпечення Військово-Морських сил ЗСУ, яких призивали у жовтні—листопаді 2010 року.

Втім, одну особливість цьогорічний весняний призов таки має. Оскільки кампанія буде проходити паралельно з підготовкою до проведення фіналів чемпіонату Європи з футболу, завершення навчання в навчальних закладах на місяць раніше з тих же причин не «потягне» обов’язкового призову на строкову військову службу випускників загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладів І—ІІ рівня акредитації. Іншими словами, їхнє право на отримання вищої освіти Міноборони поважає й обмежувати не збирається. На початку березня Дмитро Саламатін запевнив, що випускники разом із батьками можуть спокійно готуватися до вступної кампанії у виші. У разі чого, тих, хто з різних причин навчання не продовжуватиме, покличуть в армію восени.

Навіть без цього, скажімо так, контингенту, набирати молоде поповнення Збройних сил є з кого, запевняють працівники всіх 24-х обласних, Київської міської та Кримської республіканської призовних комісій. Тим паче, напрацьована Міністерством оборони реформа передбачає скорочення української армії протягом найближчих п’яти років зі 192 тисяч осіб до 70. Втім, до 2017 року планується взагалі відмінити строкову службу. Армія буде здатна виконувати бойові  завдання без додаткової мобілізації, вважають автори концепції реформування, хоч повністю від ідеї мобресурсу не відмовляються. У разі небезпеки масштабної війни передбачено зберегти здатність Збройних сил нарощувати свій бойовий потенціал.  

Ну, а тим, кому пощастить одягнути військові однострої цієї весни, нудьгувати не доведеться. Днями в Генштабі ЗСУ повідомили, що протягом року заплановано проведення 13 міжнародних навчань — шість на території України і сім — за її межами. Ідеться про вже традиційні Сі-Бриз, Rapid Trident, Фарватер миру та інші. Більшість із них відбудуться після європейської футбольної першості, а ось українсько-російські і українсько-білоруські навчання чергових сил ППО відбудуться вже весною, в рамках підготовки до Євро-2012.