Процедуру отримання статусу учасника бойових дій для тих, хто брав участь в Антитерористичні операції, спрощено. Про це на брифінгу в Клубі Кабміну розповів голова Державної служби України у справах ветеранів війни і учасників АТО Артур Дерев’янко. Нова процедура закріплена постановою Кабміну. Нею змінено повноваження як міжвідомчої комісії з питань розгляду матеріалів про визнання військовослужбовців учасниками бойових дій, що створила Державна служба у справах ветеранів війни та учасників АТО, так і відомчих комісій силових структур. Відтепер встановлювати статус учасника бойових дій військовослужбовцям Міноборони, МВС, Національній гвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Держприкордонслужби, Держспецтрансслужби, Держспецзв’язку, ДСНС та іншим, хто брав безпосередню участь в АТО або забезпеченні її проведення, будуть відомчі комісії, створені в кожному з цих державних органів», — зауважив Артур Дерев’янко.

Тож процес отримання статусу учасника бойових дій має значно пришвидшитись. Водночас міжвідомча комісія й надалі розглядатиме спірні питання або ті, які виникають у міжвідомчому просторі. Йдеться про справи, коли військові перейшли з підрозділів у Нацгвардії до підрозділів Міноборони або були добровольцями, а потім підписали контракт тощо. «Всі справи, які до нас надійшли до набуття чинності цієї постанови, розглянуто, а документи з рішеннями по них направлено в силові частини», — зазначив Артур Дерев’янко.

Захищаючи Батьківщину, солдати мають знати, що держава про них піклується. Фото з сайту radiosvododa.ua

Щодо надання статусу учасника бойових дій військовослужбовцям, то вже відбулось 28 засідань міжвідомчої комісії, на яких розглянуто 22 657 справ. По 22 397 із них ухвалили позитивне рішення. Матеріали щодо 222 осіб віддали на доопрацювання, 27 — відмовили в наданні цього статусу.

Для вирішення соціальних проблем, які виникають у ветеранів АТО (отримання житла, соцдопомоги, працевлаштування, психологічної реабілітації, санаторно-курортного оздоровлення, протезування і лікування), то служба розробила 5 нових програм. Нині їх розглядає уряд, який і вирішуватиме порядок розподілу відповідних коштів. Щоправда, по деяких справах уже є рішення. Так, цього року на розв’язання житлових проблем учасників АТО, які втратили нижні кінцівки, надано 64 мільйони гривень. Основний розпорядник коштів Мінсоцполітики, а служба — відповідальний виконавець.

Дуже актуальне, особливо під час демобілізації, питання психологічної реабілітації учасників АТО. На фінансування психологічної реабілітації в Держбюджеті передбачено приблизно 50 мільйонів гривень.

Реабілітацію за цією програмою люди зможуть пройти в лікувальних і санаторно-курортних закладах, які мають сучасну матеріально-технічну базу й кваліфіковані кадри. Не менш важливе і забезпечення санаторно-курортним лікуванням учасників АТО. Понад 3 тисячі осіб потребуватимуть такого лікування у 2015 році. Держбюджет на це передбачив 22,4 мільйона гривень.