На харчоблоці та складі загальноосвітньої школи села Антонівка Шполянського району контролери знайшли … отруту для мишей і пацюків. Власне, фактів антисанітарії, безвідповідального ставлення до організації харчування школярів у навчальних закладах Черкащини під час спільної перевірки прокуратури й санітарної служби виявлено більш ніж досить. У згаданій вище школі картопля у підсобці зберігалася разом із фарбами та іншими хімічними речовинами. На кухні батареї опалення «прикрашають» мокрі шкарпетки працівників. Із умивальників їдальні кудись поділися мило й рушники. А спецодяг кухарі просто ігнорують. У Шполянській загальноосвітній школі-інтернаті перевіряючі побачили, як на кухні харчуються коти, в каструлі з молоком плаває волосся, а на підвіконні розкидано отруту для комах. Однак усі «рекорди» побив Уманський професійний ліцей. Жахливий стан харчоблоку просто вразив лікарів і правоохоронців: стіни в павутинні, цілковитий безлад, на мийці — брудні ганчірки. Продукти розкидані по кухні з порушенням усіх санітарних норм. Поряд лежать заборонені харчові добавки.

Численні порушення санітарного законодавства та безвідповідальність багатьох посадовців змусили правоохоронців, представників влади й контролюючих органів зібратися разом, щоб обговорити ситуацію з дитячим харчуванням. Як виявили рейди, найчисленніші порушення на харчоблоках навчальних закладів — брак спецодягу працівників, бруд, занижена вага порцій, використання заборонених харчових добавок та продуктів, строк використання яких давно минув. 

Сказати, що заходів впливу до порушників санітарних правил не вживається, не можна. Тільки протягом нинішнього року працівники санепідемстанції провели 4270 санітарно-епідеміологічних обстежень шкіл і дитсадків та зафіксували порушення в 15% закладів. До адміністративної відповідальності притягнуто 343 посадові особи, 59 разів тимчасово припиняли роботу харчоблоки, з яких вилучили понад 200 кілограмів недоброякісних харчових продуктів. У свою чергу працівники прокуратури лише в сфері охорони здоров’я цьогоріч порушили 23 кримінальні справи, притягнуто до адмінвідповідальності 172 посадовці. Однак цілком очевидно, що цього мало. Та й самі органи прокуратури, як визнав прокурор області Микола Лісовий, не завжди належним чином реагують на ці порушення. Так, із двадцяти двох міжрайонних прокурорів лише шість активно стали на захист прав дітей.

Ні, так ставитися до дітей не можна. Хоч цього разу недбальці й одержали по заслузі, однак немає ніякої гарантії, що подібне не повториться. Просто ж закликати до наведення порядку — значить вводити в оману суспільство й самих себе. Уже не закликати треба, а, засукавши рукави, наводити порядок. І освітянам, і правоохоронцям, і медикам.