СОЦІАЛЬНИЙ ПРОЕКТ

Урядовий контакт-центр повідомляє

У школах пролунав останній дзвоник. Для малечі та старшокласників до 15 червня плануються навчальні екскурсії. Власне, відтоді й розпочнеться літня оздоровча кампанія. "Урядовий кур'єр" продовжує серію публікацій за зверненнями громадян на урядову "гарячу лінію".

З проханням забезпечити безкоштовними путівками телефонували батьки дітей, серед яких є хворі на цукровий діабет, ДЦП, туберкульоз, хронічний бронхіт, з вадами зору тощо. Найбільше дзвінків було з АР Крим, Дніпропетровської, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Луганської, Одеської, Рівненської, Сумської, Черкаської, Чернігівської областей та Києва. Громадяни просили пояснити порядок отримання безкоштовних путівок та які категорії дітей мають право на безкоштовне забезпечення санаторно-курортним лікуванням. З цих питань надійшло 19 звернень.

З питань санаторно-курортного забезпечення у І кварталі 2011 року слід виділити проблему громадян із серцево-судинними захворюваннями. Так, через зміну спе?ціа?лізації державного закладу - санаторію "Ірпінь" хворі із серцево-судинною патологією втратили можливість отримувати спеціалізовану стаціонарну, консультативно-діагностичну та реабілітаційно-оздоровчу допомогу. Починаючи з 14 лютого ц.р. з цього питання звернулося майже 300 громадян з усіх областей. Звернення були надіслані до МОЗу та інших відповідних органів виконавчої влади. За результатами розгляду міністерством видано наказ "Про створення Державного закладу "Центр реабілітації кардіохірургічних хворих Міністерства охорони здоров'я", відповідно до якого створено Державний заклад "Центр реабілітації кардіохірургічних хворих", у наказі зазначена категорія хворих, які можуть надалі отримувати спеціалізовану допомогу. Усім заявникам повідомлено про це письмово.

На жаль, поширюється нині тенденція до закриття санаторіїв або скорочення ліжкового фонду. Зокрема, це стосується клінічного санаторію "Великий Луг" Запоріжжя, Черкаського обласного дитячого санаторію "Пролісок" м. Черкаси, ДП "Санаторій "Озерний" м. Креміна Луганської області. Скорочення ліжкового фонду планується в обласному дитячому кардіоревматологічному санаторії "Городище" м. Городище Черкаської області.

Зафіксовані дзвінки щодо незаконного підпорядкування закладів охорони здоров'я, що перебувають у віданні МВС, МОЗу.

За минулий тиждень на урядову телефонну "гарячу лінію" 0 800 507 309 звернулося 4753 громадянина зі скаргами, заявами та пропозиціями. Порівняно з попереднім тижнем їх кількість зменшилася на 661.

Звернення, які потребували детальнішого розгляду, а таких зареєстровано більше 2080, Урядовий контактний центр надіслав на опрацювання за належністю до органів виконавчої влади: до центральних органів влади - 884, до обласних державних адміністрацій - 1095 та до інших організацій - 101. Після розгляду й конкретного вирішення порушених питань органи виконавчої влади надішлють громадянам на їхні домашні адреси письмові відповіді.

Окрім того, 164 заявникам працівники Центру відразу надали необхідні консультації й довідки з питань щодо спрощеного порядку надання субсидії на оплату житлово-комунальних послуг (134), соціального захисту населення (20), благоустрою та будівництва (2) й інших питань.

ДОВІДКА "УК"

Урядова телефонна "гаряча лінія" працює з понеділка по п'ятницю з 8:00 до 21:00 години, а також в суботу з 8:00 до 19:00 години. Дзвінки зі стаціонарних телефонів у межах України - безкоштовні, дзвінки з мобільних телефонів оплачуються відповідно до тарифів оператора мобільного зв'язку.

Телефон урядової "гарячої лінії" 0-800-507-309.