Останнє перед новими виборами пленарне засідання п’ятої сесії сьомого скликання Верховної Ради, на яке покладали стільки сподівань, виправдало найоптимістичніші припущення. Зареєстровані в сесійній залі 294 народні депутати були налаштовані не на протистояння, а на ефективну роботу. Можливо, цьому посприяла присутність у стінах парламенту Президента Петра Порошенка та Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка.

Є новий міністр оборони

Розгляд порядку денного розпочали з кадрових питань: відставки чинного міністра оборони і призначення на його місце нового. Оскільки це виключна прерогатива Президента, то він і взяв слово першим, привітавши всіх зі святою Покровою. Далі глава держави попросив Верховну Раду проголосувати за відставку очільника оборонного відомства Валерія Гелетея і представив кандидатуру нового міністра — командувача Національної гвардії Степана Полторака.

І хоча, за словами Петра Порошенка, реклами ця людина не потребує, він все-таки дав коротку характеристику новому армійському керманичу: «Людина з високим авторитетом, зокрема й серед учасників АТО, з великим бойовим досвідом і стратегічним баченням реформування оборонного сектору. Фахівець, який вже на нових засадах фактично з нуля створив Національну гвардію».

Тож, мовляв, кандидатам у народні депутати варто винести критику армії за межі виборчої кампанії навіть попри те, що вона іноді буває справедливою. Однак вона не може паплюжити і цькувати Збройні сили. У сесійній залі не має бути тих, у кого б не піднялася рука, щоб проголосувати за бойового генерала, патріота, професіонала і порядну людину. І хоча в сесійній залі такі знайшлися, вони опинилися у меншості: 245 голосами Верховна Рада проголосувала за генерала Полторака, і після прийняття присяги на вірність народу України він став новим міністром оборони.

Президент задав тон і розгляду антикорупційного пакета законів, назвавши їх тими документами, які зміцнюють обороноздатність держави. Адже за умов, коли вся країна віддає останню копійку на оборону, корупція не просто злочинна, вона — смертний гріх, переконаний Петро Порошенко.

Натхненні промовою глави держави, який вважає, що ухвалення цих законів є не лише обов’язком перед народом України, а й зобов’язанням перед європейською і міжнародною спільнотою, парламентарії приступили до розгляду проекту закону «Про прокуратуру». За словами керівника Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрія Кожем’якіна, до закону надійшло 905 пропозицій, з яких 301 було враховано. В останній момент довелося внести зміни, які стосувалися воєнної прокуратури.

В остаточному варіанті прокуратуру позбавили функції загального нагляду, зробили її діяльність прозорою, передали слідство Державному бюро розслідувань, і в редакції комітету, попередньо узгодженій з усіма фракціями, 316 голосами схвали пропонований законопроект.

Депутати нарешті дали країні належні цивілізаційні інструменти. Фото Володимира ЗAЇКИ

Єдиний пакет

Без будь-яких проблем у другому читанні пройшов проект №4284А «Про засади державної антикорупційної політики», до якого не було ні претензій, ні пропозицій. До того ж, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк вже вкотре нагадав основні положення документа і подякував від імені уряду всім, хто працював над його текстом. Після цього за проект закону в другому читанні та в цілому проголосували 284 депутати.

«Увесь пакет, внесений Президентом та урядом, опрацьований міжнародними експертами. І основне, — наголосив Арсеній Яценюк, — цей пакет очікує Україна: чесна і прозора влада, чесні прокурори і судді. І для того, щоб вони стали чесними, їх треба всіх вивести на світло». Саме ці закони і «дають змогу контролювати всіх чиновників, суддів і прокурорів». Вони є реальними кроками вперед у боротьбі з корупцією.

Після цих слів Прем’єра депутати так само легко впоралися і з проектом закону за №5067 «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення». За словами першого заступника голови Комітету з питань фінансів та банківської діяльності Олексія Кайди, комітет врахував 72 поправки із 111 поданих. Ті, що були відхилені, не відповідали нормам ФАТФ. Таке пояснення сесійна зала сприйняла і підтримала документ 232 голосами.

Що ж до закону №5114 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кінцевих вигодоодержувачів юридичних осіб та публічних діячів», який на минулому засіданні ледве схвалили після кількох спроб, Голова Верховної Ради Олександр Турчинов висловив певні застереження. На його переконання, далеко не всі в сесійній залі хочуть зробити економічну систему в Україні прозорою. Проте побоювання виявилися марними, і законопроект пройшов без жодного зауваження за підтримки 265 депутатів. Після голосування спікер переможно заявив, що офшорна ера в Україні нарешті скінчилася.

Не так легко дався депутатам проект закону №5085 «Про систему спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції». У ньому, за словами голови Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Віктора Чумака, навіть довелося змінити назву через розмитість формулювань. В остаточному варіанті закон назвали «Про Національне антикорупційне бюро», посилили вимоги щодо призначення його керівника (з подачі Президента та під контролем Верховної Ради).

Однак і це не переконало частину депутатів. Суперечка спалахнула щодо функції керівника бюро, який без рішення суду може витребувати потрібні йому матеріали. Думки депутатів розділилися: одні вважали, що корумповані суди не дадуть змоги Антикорупційному бюро ефективно працювати, інші, навпаки, переконували, що почнеться самоуправство з боку керівника бюро. Голові парламенту довелося ставити спірні положення на голосування. В результаті більшість вирішила, що звернення до суду таки буде обов’язковим, і підтримала законопроект 278 голосами.

Водночас із пакетом антикорупційних законів депутати схвалили й поправки до Кримінального кодексу щодо посилення відповідальності за порушення виборчих прав громадян. Їх підтримали без обговорень 233 голосами. Варто зазначити, що працював парламент у цільному кільці пікетувальників, які стежили за ухваленням антикорупційних законів, та в оточенні учасників Маршу слави, які вимагали визнати УПА воюючою стороною у Другій світовій війні та заборонити комуністичну партію.

З одного боку, здалося, що на цьому каденцію нинішніх депутатів припинено. Втім, закриваючи пленарне засідання, Олександр Турчинов пообіцяв провести консультації з керівниками депутатських груп і фракцій щодо проведення позачергового засідання ВР для ухвалення низки важливих рішень.