СПІВПРАЦЯ

Глави урядів України і Казахстану підписали Дорожню карту двосторонніх відносин на 2013—2014 роки 

Офіційний візит в Україну Прем’єр-міністра Республіки Казахстан Серіка Ахметова був розрахований на два дні. Першим акордом перебування на нашій гостинній землі стала зустріч високого гостя з главою українського уряду Миколою Азаровим і переговори делегацій у розширеному складі.

Хоч церемонію у приміщенні Клубу Кабінету Міністрів і було влаштовано за всіма правилами протоколу, атмосфери напруженості геть не відчувалося. Спільну мову одразу знайшли як члени делегацій у неформальному спілкуванні, що передувало очікуваному офіціозу, так і журналісти, які обмінювалися отриманою з різних джерел інформацією та запросто заводили невимушені розмови з високопосадовцями. А поважні гості діставали телефони й фотоапарати, щоб зафіксувати себе і колег на тлі державних прапорів. 

Як і годиться, на початку церемонії Микола Азаров і Серік Ахметов представили один одному членів делегацій, приділили хвилинку протокольній зйомці зі щирими усмішками й міцним чоловічим рукостисканням, після чого рішучими кроками попрямували до окремої кімнати для розмови у вузькому колі.

Замість запланованої чверті години прем’єри спілкувалися втричі довше. За цей час у казахських колег вдалося вивідати цифру товарообігу між нашими країнами за минулий рік, яка становила близько 5,5 мільярда доларів, що виявилося на 24% більше, ніж за попередній звітний період.

Фундаментальними назвав наші двосторонні відносини у вступному слові Микола Азаров, констатувавши, зокрема, й постійне зростання товарообігу. «Мені приємно, що з багатьох питань позиції наших держав або повністю збігаються, або є близькими, і це створює сприятливі умови для тісної взаємодії на міжнародній арені. І ми маємо можливості для активізації нашої двосторонньої співпраці», — додав він.

Україна й Казахстан спільно долають наслідки світової кризи й разом шукають відповіді на складні виклики нинішньої економічної ситуації. Не міг не відзначити Микола Азаров і дружні стосунки президентів обох країн, що також має позитивний вплив на загальний розвиток міждержавного партнерства.

Микола Азаров залюбки прийняв пропозицію колеги побувати в Астані. Фото Oлега МAРКЕВИЧA

Коли ж настав час розширених переговорів, журналістів попросили не надовго залишити залу, щоб трохи згодом стати свідками підписання двосторонніх документів. Так, Микола Азаров і Серік Ахметов поставили свої підписи під Планом дій Україна — Казахстан на 2013—2014 роки, що, за словами глави вітчизняного уряду, є своєрідною дорожньою картою двосторонніх відносин за всіма можливими напрямами.

Крім того, сторони підписали програму співпраці у галузі науки і технологій між Державним агентством з питань науки, інновацій та інформатизації і Комітетом науки Міністерства освіти і науки Республіки Казахстан на 2013—2015 роки. Від української сторони документ підписав голова Держінформнауки Володимир Семиноженко, з казахської — віце-міністр освіти і науки Cаят Шаяхмєтов. До слова, під час підписання другого документа прем’єри продовжували щось жваво обговорювати, від чого атмосфера офіціозу перетворилася на цілковито дружню й невимушену.

Звичайно, сторони задоволені якісним рівнем міждержавних і міжлюдських відносин, але прем’єри заявили про величезний потенціал, реалізувати який нашим країнам цілком до снаги. Наприклад, Микола Азаров поділився планами розробити спільну програму співпраці у космічній сфері на 2014—2015 роки.

«Прем’єр-міністр Казахстану запросив наших бізнесменів і мене як Прем’єр-міністра взяти участь у роботі спільного бізнес-форуму в Астані, — продовжив глава українського уряду. — Я із задоволенням це запрошення прийняв і доручив готувати такий бізнес-форум».

Домовлено і про поглиблення співпраці в нафтогазовій сфері. Україна також згодна підтримати Казахстан у його планах диверсифікації маршрутів транспортування енергоносіїв і взяти участь у реалізації програми індустріального розвитку цієї країни.