Два десятиліття тому наша держава стала членом Ради Європи — найстарішої представницької міжурядової організації на нашому континенті. І нині вона вкотре щиро простягає Україні руку партнерства і співпраці.

Як ми вже інформували, нещодавно Комітет міністрів Ради Європи в тісній співпраці з українською стороною погодив нові пріоритети та програму підтримки українських реформ.

«Ми підтримуємо Україну у виконанні її законодавчих і конкретних зобов’язань у посиленні досягнень країни з моменту її приєднання в 1995 році та її протистоянні новим викликам як країни-члена РЄ. Наша організація залишається відданою підтримці внутрішніх реформ в Україні у всіх ключових сферах компетенції Ради Європи». Цю думку озвучив під час офіційної презентації нового Плану РЄ для України Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд, який відвідав Київ з офіційним візитом.

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд (ліворуч) є відданим прихильником демократичних перетворень у нашій державі. Фото з сайту dyvys.in

П’ять пунктів до зростання

Генсек Ради Європи означив цілі згаданого плану. Їх п’ять. Перша має на меті привести конституційну реформу і реформу виборчого законодавства в Україні у повну відповідність до європейських стандартів. Щодо реформи судової системи, то поставлено завдання домогтися її функціонування в нашій державі за євростандартами і поліпшити щоденну працю та ефективність правосуддя в судах.

У сфері протистояння економічним злочинам йдеться про ефективніше запобігання корупції, відмиванню грошей та кіберзлочинності, посиливши задля цього вітчизняні інституційні потужності і нормативно-правову базу. Передбачено також розширення співробітництва між РЄ та Україною в царині прав людини.

Важливо, що автори згаданого вище документа беруть на себе зобов’язання підвищити якість демократії в нашій країні шляхом зміцнення місцевого самоврядування, розвитку освіти в сфері демократичної громадянськості та підтримки місцевих демократичних процесів для стратегічного оновлення.

Одним із головних елементів Плану дій є підтримка децентралізації та реформи місцевого самоврядування. Реалізація цього пріоритету включає сприяння у впровадженні законодавства на місцях, допомогу в інституційному діалозі, посиленні лідерських якостей представників місцевої влади.

Експерти РЄ і нині продовжують надавати українському урядові істотну допомогу в сфері впровадження та імплементації адміністративно-територіальної реформи, у формуванні чіткого бачення процесу об’єднання територіальних громад, вдосконаленні законодавства в сфері місцевого самоврядування, поширенні кращих європейських практик муніципальної консолідації.

Українська сторона висловила вдячність Раді Європи, її Генеральному директорату ІІ з питань демократії за підтримку та консультативне супроводження реформи місцевого самоврядування, яке здійснюється Центром експертизи реформ місцевого самоврядування РЄ через Програму «Посилення інституційної спроможності органів місцевого самоврядування в Україні».

Адже Програма сталого розвитку України на 2015—2020 роки чітко декларує, що метою розпочатої в нашій країні реформи є забезпечення спроможності громад та побудова ефективної системи територіальної організації влади, повна реалізація положень Європейської хартії місцевого самоврядування, принципів субсидіарності, повсюдності місцевого самоврядування.

Як вплинути на РФ

З Турбйорном Ягландом зустрівся й Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Він високо оцінив принципову позицію Ради Європи щодо засудження незаконної анексії Криму та російської агресії на сході України. Арсеній Яценюк звернувся із закликом задіяти весь наявний потенціал Ради Європи для того, щоб Росія виконувала свої міжнародні зобов’язання, зокрема в частині звільнення незаконно утримуваних українських в’язнів і заручників.

Обговорено й пріоритетні шляхи для підтримки реформ в Україні. Йшлося, зокрема, про взаємодію з Венеціанською комісією у завершенні судової реформи, а також про підтримку правових механізмів захисту прав людини.

Прем’єр висловив стурбованість з приводу грубих і систематичних порушень прав людини в Криму з боку російської окупаційної адміністрації, зокрема переслідувань кримських татар, і закликав Раду Європи докласти зусиль для розв’язання цих проблем.