Питання перегляду цих санкцій було зняте з порядку денного квітневої сесії, яка відкрилася вчора у Страсбурзі. Таке рішення Бюро асамблеї підтримали депутати ПАРЄ. Як пояснив кореспондентові «УК» генсек асамблеї Войцех Савицький, це означає, що дію санкцій автоматично продовжено до січня 2016 року. 

Прогресу ніхтоне помітив

У січні цього року резолюцією ПАРЄ делегацію Росії позбавлено права голосу, а її членів — прав працювати в керівних органах асамблеї та призначатися доповідачами. Санкції на представників Держдуми накладено через продовження незаконної анексії українського Криму. А також, як вказано в резолюції, через агресію РФ на сході України, зокрема «постачання зброї сепаратистам та ведення таємних військових дій за участю російських військових, що є грубим порушенням статуту РЄ і Мінського протоколу, стороною якого є Росія». У відповідь на це делегація РФ залишила ПАРЄ, а її голова Олексій Пушков заявив, що до кінця року російські депутати до Страсбурга не приїздитимуть.

У січневій резолюції   ПАРЄ сформульовано понад 20 пунктів, за умови виконання яких асамблея обіцяла розглянути можливість скасування санкцій проти російської делегації під час квітневої сесії. Серед цих умов — припинення анексії Криму, відкликання всіх російських військ з території України, зупинення постачання зброї та направлення «добровольців» на Донбас, звільнення Надії Савченко протягом 24 годин з моменту ухвалення резолюції.

Однак на прес-конференції у Страсбурзі президент ПАРЄ Анн Брассер заявила, що Моніторинговий комітет асамблеї дійшов висновку: за три місяці від дня ухвалення резолюції Росія не зробила помітного прогресу за жодним із вказаних пунктів, тому приводу повернутися до перегляду санкцій немає. «Натомість моніторинговий комітет запропонував Бюро ПАРЄ замінити російське питання на дебати «Політична і безпекова ситуація в Україні та її наслідки», — сказала Анн Брассер. Дебати щодо України пройдуть за процедурою «з поточних питань», що не передбачає ухвалення підсумкової резолюції.

Імунітет лякає?

Учора зранку на столах з інформаційними матеріалами перед кабінетом, де відбувалося засідання політичної групи «Альянс лібералів і демократів за Європу», можна було побачити футболки з портретами Надії Савченко, які привезли з Києва українські депутати. Попри зусилля і заклики впливових світових політиків і громадських організацій, українська льотчиця, депутат Верховної Ради, яку було введено до складу делегації України в ПАРЄ, залишається в незаконному тюремному ув’язненні на території Росії.

Кілька тижнів тому Слідчий комітет РФ офіційно відмовився визнавати її імунітет як депутата ПАРЄ на підставі роз’яснення російського МЗС. Зовнішньополітичне відомство Росії заявило, що імунітет, наданий Надії Савченко як членові   ПАРЄ, «має функціональний характер», а затримано її до того, як вона набула статусу члена асамблеї.

На запитання «УК», як тепер ПАРЄ збирається діяти, щоб урятувати життя свого представника, Анн Брассер відповіла: під час спілкування з російською владою продовжуватиме наполягати на звільненні Надії Савченко на гуманітарних підставах. На її думку, російська влада досі не надала чітких формулювань і доказів злочину, який нібито скоїла Надія. «Її ув’язнення — це передусім особиста людська трагедія, але ми досі не маємо об’єктивної інформації, що ж насправді відбулося, тому дуже важливо, щоб пані Савченко особисто приїхала до Страсбурга», — заявила Анн Брассер.

Ніщо не може звільнити члена асамблеї від кримінальної відповідальності в разі порушення закону. «Проте щоб це довести, потрібно провести відкрите прозоре розслідування і чесний судовий процес», — наголосила президент ПАРЄ.