ПСЕВДОПРОБЛЕМА 

Схоже, дефіцит бланків документів виник на голому місці
 

Донедавна з деяких областей почали надходити повідомлення про проблеми з отриманням внутрішніх паспортів громадянина України. На наш запит у Міністерстві внутрішніх справ пояснили, що труднощі з видачею нових документів справді існували. Однак пов’язані вони були з певними формальностями, що виникли при перепідпорядкуванні Управління з реєстрації фізичних осіб, котре контролює ці процедури і донедавна значилося у складі МВС, до складу Державної міграційної служби — нової окремої державної структури, яка відтепер опікуватиметься всіма цими питаннями. Сюди й передають нині всі документи, в тому числі й бланки паспортів.

З 1 серпня підрозділи Державної міграційної служби розпочали роботу з видачі паспортів громадян України, а також виконання інших функцій, визначених законодавством про громадянство та імміграцію, чим до цього часу займалася міліція, повідомляє у свою чергу прес-служба відомства. Одночасно з передачею цих функцій від МВС до ДМС внесено низку змін у законодавство, що покликані спростити процедуру реєстрації місця проживання та оформлення паспортів громадян України, нагадують міграційники.

Тими з них, що набрали чинності 5 серпня, передбачено низку важливих нововведень.
 

Зокрема про те, що реєстрація чи зняття з неї здійснюється в одному місці і в день звернення особи до органу реєстрації. Відтепер не треба їхати до місця своєї реєстрації, якщо людина хоче зареєструватися, скажімо, в Києві — достатньо звернутися в територіальний підрозділ ДМС за новим місцем проживання. Реєстрація не прив’язана тепер до обліку військовозобов’язаних та призовників, цю обов’язкову процедуру можна пройти й пізніше. Варто зазначити, що наказом МВС України №320, котрий набрав чинності з 27 липня цього року, затверджено нові правила оформлення і видачі паспорта. Зокрема змінено процедуру видачі: аби прискорити цей процес, відтепер документи на оформлення паспорта громадянина України подають безпосередньо до територіальних органів ДМС, а не до житлових контор, як було раніше. Унормовано також право особи на транскрибований запис імені відповідно до її національної традиції. Це означає, що в українському паспорті російське «Николай» може за бажанням громадянина бути відтворено як «Ніколай».

У відповідь на закиди про нібито встановлення «тотального контролю» за громадянами, що з’явилися після змін у законодавстві (особливо про обов’язкову реєстрацію у разі перебування особи поза місцем прописки понад один місяць), Держміграцслужба зазначає, що ці положення чинні ще з 2004 року і стосуються лише тих, у кого є невиконані майнові зобов’язання, кого призивають на військову службу або хто бере участь у судовому процесі. Всі інші — за бажанням.