Села Волноваського району — Павлопіль і Пищевик — визволили від бойовиків проросійських незаконних збройних формувань ще в лютому. Відтоді вони перебували у «сірій» зоні вздовж лінії розмежування. Умови проживання на цій території могли призвести до гуманітарної катастрофи. У Павлополі закрилися школа, дитячий садок і магазини, сюди тривалий час не завозили продукти харчування та медикаменти. Аби допомогти місцевим жителям, які опинилися у ситуації безвладдя і стали заручниками воєнного протистояння, обласна влада взялася повернути контроль держави на цими населеними пунктами.

Ще наприкінці листопада голова Донецької облдержадміністрації, керівник обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський повідомив про рішення, прийняте разом із штабом АТО, перенести контрольний пункт в’їзду-виїзду із села Гнутового до села Пищевик. «Це дасть змогу перенести блокпости від Маріуполя, спростити життя маріупольцям і вивести кілька населених пунктів із «сірої» зони», — озвучив він головну мету цього кроку. І на початку грудня нарешті почалися очікувані зміни: до цих двох сіл увійшли українські військові, тут розташують військову комендатуру, правоохоронців, представників Державної служби надзвичайних ситуацій та інші українські служби.

Жителі села Павлопіль, серед яких і наймолодші, нарешті дочекалися допомоги. Фото надане відділом зв’язків із громадськістю ГУ НП в Донецькій області

Утім, про остаточний вихід Павлополя і Пищевика із «сірої» зони поки говорити завчасно. Адже потрібно ще збудувати той самий новий КПВВ, перенесений сюди із Гнутового. За словами керівника Донеччини, разом із прикордонниками вже зроблено рекогносцировку на місцевості й визначено конкретне місце для цього об’єкта, а тепер потрібно 2,5—3 мільйони гривень і три тижні для виконання відповідних робіт.

Тим часом у так званому міноборони самопроголошеної «ДНР» досить нервово відреагували на намагання української влади допомогти жителям цих населених пунктів, що кинуті напризволяще. Там назвали такі дії «загарбанням мирних населених пунктів» і навіть запевнили, що це може стати передумовою відновлення бойових дій. До речі, невдовзі справді були зафіксовані порушення умов перемир’я. У п’ятницю ввечері кілька десятків бойовиків атакували опорний пункт ЗСУ поблизу Павлополя, і відступили вони тільки після гідної відсічі, яку дали українські бійці. А в суботу терористи почали обстрілювати околиці Павлополя саме тоді, коли тут роздавали гуманітарну допомогу, привезену співробітниками Національної поліції.

Жителі села свідчать, що під час попередніх обстрілів (позиції ЗСУ за селом навіть бомбардували «градами») один із односельців загинув, а шестеро зазнали поранень. Дощенту тут зруйновано три житлові будинки, а понад двом десяткам осель завдано пошкоджень. Диверсійна група бойовиків, остерігаючись наступу українських підрозділів, висадила у повітря міст через річку Кальміус. Із 400 осіб, які проживали в Павлополі до початку бойових дій, зараз тут залишилося менше половини, серед яких — 25 дітей.

Зважаючи на вибухи снарядів, не всі сільчани наважилися в суботу прийти до пункту видачі гуманітарної допомоги. Під час місії, яку очолив заступник начальника Головного управління Національної поліції в Донецькій області Вадим Філашкін, павлопольцям привезли медикаменти, продукти першої необхідності, а для малюків — фрукти й солодощі. А ще сюди доставили велику цистерну питної води. «З водою у нас постійні проблеми, тож вона дуже потрібна людям, — каже голова сільської ради Сергій Шапкін. — Для села це знакова подія: співробітники обласної поліції привезли нам продукти харчування, поспілкувалися з людьми і заспокоїли їх, а це також важливо. Плануємо вже наступного тижня відкрити магазини, невдовзі знову курсуватиме автобус до Маріуполя, а в січні відновимо роботу школи і дитячого садка. На жаль, не всі жителі змогли прийти, бо на окраїнах села тривав обстріл, але ми обов’язково передамо їм привезену гуманітарну допомогу».