СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ

Передумовою його подовження може бути лише збільшення середньої тривалості життя українців

Кабінет Міністрів планує запровадження електронних соціальних карток, повідомив Прем'єр-міністр Микола Азаров під час урочистостей з нагоди Дня працівника соціальної сфери, що відбулися в Українському домі.

На думку глави уряду, такий крок забезпечить ефективне отримання адресної допомоги від держави. Електронні картки зможуть виконувати різні функції, зокрема інформаційну й платіжну. Ця система сприятиме визначенню, де соціальні витрати держави потрібні у першу чергу. А хто надає послуги, автоматично отримуватиме відшкодування з бюджету в обхід бюрократичного апарату.

Крім того, значно скоротиться паперовий обіг, що наблизить Україну до сучасної системи управління. Така реформа, за словами Прем'єра, почне запроваджуватися з наступного року, повідомляє УНІАН.

А основну свою позицію Микола Азаров приберіг на брифінг. Саме там він розвіяв сумніви й чутки навколо підвищення пенсійного віку для певних категорій осіб. Увага: це можна буде зробити лише у разі збільшення середньої тривалості життя українців (!). І такий крок буде обов'язково і заздалегідь обговорено з широкими колами громадськості.

До слова, Прем`єр повідомив, що уряд здійснює в Україні пенсійну реформу, розраховану на декілька років. Її кінцевою метою є гарантування державою певного мінімуму пенсійних виплат. А от основна частина пенсії складатиметься з особистих внесків на свій персональний рахунок кожного працівника впродовж трудового стажу.

Метою пенсійної реформи є прагнення зацікавити громадян відкладати гроші для подальших виплат пенсій. Водночас, уряд у майбутньому має намір розглянути питання про скасування виходу на пенсію окремих категорій у 35 - 40 років. Ця норма повинна залишитися, наприклад, для тих військових, які служили у складних умовах. Ті ж із них, які пройшли службу в звичайних умовах, на думку Миколи Азарова, не повинні виходити на пенсію в такому віці, бо це несправедливо.

Микола Азаров розповів і про забезпечення ліками хворих на гемофілію. "Якщо десь головний лікар не забезпечив, то треба писати на мене особисто, і його буде негайно звільнено з роботи. Тому що гроші всі є, закупівлі були здійснені. Тож такої проблеми бути просто не повинно", - наголосив Прем'єр. А певні перебої пов'язані з об'єктивними чинниками, зокрема несвоєчасним ухваленням бюджету, через що на місцях не встигли вчасно подбати про закупівлю. Але все це є тимчасовим явищем.

....

Своє вітання працівникам соціальної сфери на Урядовому порталі висловив і віце-прем'єр-міністр Віктор Тихонов. Їхню працю він назвав "індикатором соціальної зрілості українського суспільства", побажавши винуватцям свята натхнення та подальших успіхів.