ПОЛЮВАННЯ

На Харківщині пострілом наосліп мисливець застрелив напарника. Місцем трагедії стали угіддя поблизу села Парасковія Нововодолазького району. Сам стрілець і його захисник стверджують, що це був нещасний випадок. Таку ж версію розглядає і слідство. Ним вже встановлено, що у полюванні брали участь п'ятеро осіб. Усі вони були мисливцями зі стажем, мали дозвіл на зброю та полювання. Крім цього, слідчі з'ясували, що один з мисливців - 49-річний чоловік порушив правила полювання. Коли він разом із товаришем пішов у бік ярів, покритих очеретами, - почув якийсь шум. Мисливцеві здалося, що неподалік ховається лисиця. Не покликавши напарника, кілька разів вистрілив у те місце, звідки доносилися звуки. Підбігши до передбачуваної здобичі, побачив... пораненого товариша. Спробував надати йому першу допомогу, але все було марно - поранення виявилися смертельними. Зброю, з якої були зроблені постріли, вилучили для проведення трасологічного та балістичного дослідження. Випадок хоч і нещасний, але обвинувачений все-таки винен. Мисливець, тим більше такий досвідчений, повинен знати, що не можна стріляти в невидиму мішень.

- Наразі стрілець перебуває на підписці про невиїзд, -говорить тимчасово виконуючий обов'язки начальника Нововодолазького райвідділу міліції Геннадій Батрак. - Він ще не відійшов від шоку, але співпрацює з правоохоронцями. За даним фактом слідчим відділом порушено справу за ч. 1 ст. 119 Кримінального кодексу України (вбивство, вчинене через необережність), що карається обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

За словами Геннадія Батрака, це вже другий трагічний випадок на полюванні у їхньому районі. У 2004 році також було смертельно поранено мисливця.

Спиртне, як показала експертиза, ніхто у день полювання не вживав. Аналіз, проведений правоохоронцями свідчить, що всі надзвичайні події під час полювання трапляються з вини власників мисливської зброї, які не дотримуються правил полювання та поводження зі зброєю. Тому працівники міліції вкотре нагадують усім мисливцям: полювання вимагає серйозного підходу до його проведення та надзвичайної обережності. Гарантувати безпеку людей може лише чітке дотримання встановлених правил зберігання, перевезення та використання вогнепальної зброї.