КРИМІНАЛ

На Харківщині затримано організовану злочинну групу,
яка обікрала понад 45 помешкань жителів області

Злодіїв, що цупили майно з квартир та приватних домоволодінь громадян, викрили працівники управління по боротьбі з організованою злочинністю ГУ МВС України в Харківській області. До складу злочинної групи входили четверо жителів регіону, двоє з яких вже побували у в'язниці.

До всіх злочинів, як встановили оперативники, крадії готувалися ретельно. Вони відстежували заможних земляків, вивчали міцність вхідних дверей їхніх квартир, наявність сигналізації, шляхи відходу та визначали час, коли господарів немає вдома. Після цього, зламуючи секрет замків, проникали в намічені квартири і домоволодіння, викрадали гроші, ювелірні вироби, оргтехніку й хутко зникали. Награбовані речі перевозили автомобілями до Харкова і реалізовували.

Як засвідчує досвід, багатьох пограбувань можна було б уникнути, якби домоволодіння були надійно захищені. Щоб непрохані гості обійшли їх стороною, правоохоронці радять дотримуватися наступних правил.

Перевірити надійність вхідних дверей. Зміцнити одвірки й самі двері або поставити подвійні. Замінити стандартні вхідні двері на металеві, які повинні відчинятися назовні аби не було можливості їх вибити. Варто поставити дверні замки подвійної секретності чи інші, а також додатковий замок, причому на відстані не менше 20-25 см від першого. Якщо на східцевому майданчику є хол, необхідно і його двері обладнати замком і не залишати їх незачиненими.

На вікнах приватного домоволодіння або квартири, розташованих на першому та останньому поверхах, поблизу пожежних драбин, труб газифікації тощо, міліціонери радять обов'язково поставити металеві грати. Вікна, навіть пластикові, забезпечують надійний захист від холоду чи спеки, але аж ніяк не від крадіїв. Виходячи з дому на роботу, або йдучи кудись на ніч, у жодному разі не залишайте вікна чи кватирки відчиненими. Адже через них злодії легко можуть дістатися до помешкання.