Що менше часу залишається до завершення року, то частіше й ретельніше ми підбиваємо підсумки зробленого, намагаючись водночас зазирнути в осяжне майбутнє. Щовихідних перед мільйонами телеглядачів робить це й Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Його суботній виступ уже нагадував звіт людини, яка, попри всілякі перешкоди, зробила максимум для країни і якій несоромно дивитися в очі людям.

Одним із ключових досягнень він вважає те, що «протягом опалювального сезону Україна додатково збереже два мільярди американських доларів, які раніше ми платили російському «Газпрому», на що Росія купувала танки і постачала зброю і своїх бойовиків для воєнної агресії проти України».

Нагадав Прем’єр і про тривалі дискусії про те, що урядова енергетична реформа нібито не матиме жодного результату і що газу в наших сховищах не вистачить, щоб пережити цю зиму. Ось реальний результат: «Щодня ми з вами споживаємо на 25% газу менше, ніж торік. На 11 мільйонів доларів менше кожного дня платимо за газ».

«Нас лякали тим, що ми не пройдемо зиму і замерзнемо, тому що Росія відключить газ, а іншого джерела постачання в нас немає. Вже не кажу про ціну газу, яка була 500 доларів за тисячу кубічних метрів газу. Зараз ми позбулися російського газового диктату», — з упевненістю констатував Арсеній Яценюк. Нині Україна купує газ у європейських компаній за ціною, вдвічі меншою, — в середньому 250 доларів за тисячу кубометрів, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Україна наповнила підземні газові сховища, погасила борги. І подала на Росію позов до суду за несправедливий газовий контракт і за несправедливий контракт із транзиту природного газу своєю територією.

«Нас лякали тим, що через реформу енергетичного сектору і запровадження ринкових і збалансованих тарифів у людей не буде тепла в хатах і не буде можливості заплатити за цими тарифами. Ми запровадили програму енергетичних субсидій, в яку мало хто вірив, але вона стала реальністю», — наголосив він.

Уже п’ять мільйонів українських сімей, а це майже 15 мільйонів громадян, отримують пряму допомогу від держави на те, щоб заплатити за ринкові й зважені тарифи, якщо цього потребує родина. Позиція глави уряду така: «Той, хто заробляє багато, хто має великі будинки, високі статки, повинен навчитися економити і платити самостійно, а не за рахунок бідної людини».

Громадян лякали тим, що Україна стане банкрутом і буде оголошено дефолт. Натомість золотовалютні резерви держави зросли з 6 до 13 мільярдів доларів. А на рахунках у Державному казначействі України не 108 тисяч гривень, як тоді, коли Арсеній Яценюк вперше став Прем’єр-міністром, а 95 мільярдів гривень, які дають змогу виплатити пенсії, заробітні плати, профінансувати військо, заплатити субсидії й далі підтримувати економічну стабільність у країні.

Скептики маніпулювали тим, що західні партнери відвернуться від України й укладатимуть якісь угоди за нашою спиною. У результаті проти Росії буде продовжено санкції. Сполучені Штати Америки і Європейський Союз підтримують Україну не на словах, а на ділі. І недавній візит віце-президента США Джозефа Байдена продемонстрував те, що за Україну будуть боротися, якщо й Україна боротиметься за своє цивілізаційне майбутнє.

Під сумнів ставили й те, що Європейський Союз не надасть безвізовий режим для громадян країни, а Верховна Рада провалить відповідні закони. Натомість Президент, уряд і парламентарії зробили все, від них залежне, для ухвалення відповідних законів. Тож у середині місяця Прем’єр-міністр небезпідставно очікує позитивного звіту від Європейської комісії щодо надання Україні безвізового режиму, а українцям — права вільно почуватися в Європейському Союзі.

Лякали народ і тим, що ухвалений торік Державний бюджет ніколи не буде виконано, бо він, мовляв, не відповідає економічним реаліям. А все сталося з точністю до навпаки: державний бюджет додатково отримав доходи 40%, не кажучи вже про місцеві бюджети, які завдяки децентралізації також отримали додатково приблизно 40% доходів.

«Наші вороги сподівалися, що новій українській владі не вдасться перебороти віковічне прокляття українських демократів — чвари, розбрат і конфлікти. Так, нам дуже непросто. Але ми утримуємо єдність між Президентом, Прем’єр-міністром і парламентом», — чітко наголосив Арсеній Яценюк.

Він підкреслив, що наступного року реформи в Україні буде продовжено. І знову на адресу уряду лунають застороги, мовляв, і наступного року в них нічого не вийде, вони розваляться, і жодних реформ у країні не буде. «Не вірте. Ми ухвалимо закон про державний бюджет, податкову реформу. Ми проведемо реформу середньої освіти і змінимо якість української медицини», — запевнив Прем’єр-міністр.

«Нас постійно лякали і лякають. У нас хочуть викликати страх. Іоанн Павло Другий сказав: «Не біймося». Тож не біймося, не опускаємо рук, а навпаки, разом і спільно, з вірою і впевненістю йдемо в 2016 рік, у рік економічної стабільності, в рік нашого поступу і в рік нашого майбутнього успіху», — оптимістично заявив глава українського уряду.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»