Фарс, який терористи називають референдумом, не матиме жодних юридичних наслідків, окрім кримінальної відповідальності його організаторів. Так в. о. Президента, Голова Верховної Ради Олександр Турчинов прокоментував «референдум», що відбувся на Донбасі.

Так званий референдум є нічим іншим, як пропагандистським прикриттям убивств, викрадень людей, насилля  та інших важких злочинів. І українська влада продовжуватиме і далі боротьбу з терористами, диверсантами та злочинцями, повідомляє прес-служба Президента.

Руйнівні ж для економіки Донецької та Луганської областей процеси, що загрожують життю та добробуту громадян, «інспіровано керівництвом Російської Федерації, мета яких полягає у повній дестабілізації ситуації в Україні, зриві президентських виборів та поваленні української влади».

Таке вуличне голосування суперечить усім нормам цивілізованого світу. Фото УНIAН

А на засіданні Погоджувальної ради лідерів фракцій та голів парламентських комітетів Олександр Турчинов назвав красномовні цифри участі тамтешніх жителів у цьому незаконному опитуванні. За його даними, у так званому референдумі в Луганській області взяло участь близько 24% населення, у Донецькій — трохи більш як 32%, передає УНІАН. Крім того, більшість незгодних з таким опитуванням не брали у ньому часті, а в багатьох містах Луганської області «референдум» взагалі не проводився.

Департамент інформаційної політики вітчизняного МЗС виступив із коментарем щодо такого нелегітимного опитування. «Проведення інспірованого, організованого та фінансованого Кремлем нелегітимного «референдуму» про статус Донецької та Луганської областей є юридично нікчемним та не матиме жодних правових наслідків для територіальної цілісності і устрою України», — йдеться в документі.

Адже організатори цього злочинного фарсу свідомо пішли на порушення Конституції та законодавства України, знехтували закликами української влади і міжнародного співтовариства.

«Український народ не визнає жодних терористичних референдумів ані на Донеччині, Луганщині, ані в Криму. Такою самою є реакція всього міжнародного співтовариства. А наша держава виступає за діалог національної єдності, в якому немає місця погрозам і тероризму, а є відкритість та згуртованість всіх громадян доброї волі, які прагнуть миру, стабільності та добробуту для України», — цитує прес-служба МЗС текст документа.

На думку дипломатів, проведення так званого референдуму у Донецькій та Луганській областях є не лише незаконним і нелегітимним, а й слугує намаганням приховати реальні настрої в суспільстві, коли більшість (70%) населення в східних областях України віддає перевагу єдиній державі й лише 18% підтримує від’єднання регіону від України. Про це свідчать, зокрема, опитування громадської думки в Україні, проведені у квітні впливовим дослідницьким центром Pew Research Center.

Схожі результати оприлюднив раніше Київський міжнародний інститут соціології. Водночас соціологічні дослідження показали, що в основі протестних настроїв лежать соціально-економічні та безпекові причини, а не, наприклад, нав’язуване людям мовне питання.

Уряд України відданий справі проведення всеосяжного політичного діалогу, що стосуватиметься також першочергових потреб громадян. Його результатом стане впровадження конституційної реформи, яка передбачатиме децентралізацію влади та розширення повноважень територіальних громад, переконані в дипломатичному відомстві.  

Відділ новин
«Урядового кур’єра»