КОНФЛІКТ

Дії представників силових структур могли призвести
до втрати тисяч тонн зерна нового врожаю

У журналістському розслідуванні «Як успішних господарників перелицьовують у злочинців», опублікованому в «УК» 6 липня цього року, йшлося про те, як міжрайонна прокуратура Первомайського району на Миколаївщині за постановою тодішнього прокурора області Миколи Стоянова безпідставно порушила кримінальну справу проти гендиректора «Агрофірми Корнацьких» одразу за двома статтями Кримінального кодексу. Потім змушена була її закрити за відсутністю складу злочину в діях керівника. Однак, як прогнозував ще на початку липня власник агрофірми Аркадій Корнацький, представники місцевих силових структур Миколаївщини свого тиску на бізнес не припинять. Оскільки вони, на його думку, виконують замовлення із захоплення документації агрофірми та паралізації її роботи у найгарячішу пору — під час збирання врожаю. На підтвердження своєї правоти він наводив приклад, коли у святкові дні 26-28 червня працівник Первомайської міжрайонної податкової міліції по телефону вимагав від керівників агрофірми негайно прибути на допит. Хоча за три місяці до цього вже була перевірка, яка жодних грубих порушень не виявила. 

Якщо немає підстав, але дуже хочеться, то можна?

Але на цьому, як засвідчив подальший перебіг подій справа не завершилася. 11 липня автору цього матеріалу зателефонували з агрофірми і розповіли, що представники місцевих силових структур почали залякувати людей, які мали стати до збирання врожаю. Раніше вийти в поле заважала негода, а далі на зміну дощам прийшли перевіряючі. За словами механізаторів, люди в цивільному, не показуючи документів, але представившись працівниками МВС, пригрозили їм, що у випадку виведення комбайнів у поле, техніку буде поставлено на штрафмайданчик. Цього ж дня я по телефону вирішив уточнити, наскільки все це відповідає дійсності, у виконуючого обов’язки Первомайського міжрайонного прокурора Олександра Шевченка. З відповіді Олександра Петровича дізнався, що він про це вперше чує.

Звичайно, я повірив би йому, якби не документ від 4 липня за його підписом, направлений начальнику Первомайського міськвідділу внутрішніх справ І. Суходольському з вимогою виділити співробітників «для проведення окремих дій». Суть цих дій — «встановити осіб, які в даний час здійснюють сільгоспроботи на земельних ділянках Кримківської сільради», «опитати нинішнього та колишнього керівника ТОВ «Агрофірми Корнацьких», встановити, чи використовує товариство земельні ділянки на території Кримківської сільради Первомайського району», «встановити кому належить сільгосптехніка, яка працює на земельних ділянках» тощо. А наприкінці документа «нагадування» начальнику міськвідділу внутрішніх справ: «За невиконання законних вимог прокурора передбачена адміністративна відповідальність згідно ст. 185-8 КУпАП». Зрозуміло, що після всіх цих перевірок, складання протоколів та співбесід з працівниками агрофірми, які міліціонери проводили на вимогу прокурора, селяни почали боятися виходити в поле на збирання врожаю.

Як «шиються» справи

Паралельно з прокуратурою «підсобити у боротьбі за урожай» агрофірмі вирішили і податківці області. 5 липня слідчий Державної податкової адміністрації у Миколаївській області лейтенант С. Кутін виніс постанову про проведення перевірки ТОВ «Агрофірма Корнацьких» з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства за минулий рік. У постанові вказується, що аналогічна перевірка вже проводилася в агрофірмі в березні цього року і називається сума 40253 гривні, на які бухгалтерія агрофірми начебто занизила податкові зобов’язання з податку на додану вартість. З постанови можна також дізнатися, що у провадженні слідчого відділу обласної податкової адміністрації знаходиться кримінальна справа, порушена за ознаками злочинів, передбачених ч.1 ст.366, ч.2 ст.191 Кримінального кодексу.

Складається враження, що порушення кримінальних справ за двома статтями проти службових осіб агрофірми є свого роду атрибутом для представників силових органів. Адже у кримінальній справі проти гендиректора підприємства теж фігурували дві статті Кримінального кодексу, які після розслідування виявилися, так би мовити, висмоктаними з пальця на догоду тодішньому керівництву облпрокуратури. На цей раз, якщо проаналізувати відповідні статті КК, службовим особам агрофірми інкримінують підроблення офіційних документів (ст.366 ч.1) та привласнення або заволодіння чужим майном (ст.191 ч.2). Однак у чому саме полягають ці злочини керівникам агрофірми так і не вдалося дізнатися, оскільки слідчий відмовив їм у можливості ознайомитися з матеріалами справи. Водночас, якщо проаналізувати постанову, то можна зрозуміти, що йдеться про згадувані 40253 гривні, які вже фігурували в матеріалах податкової перевірки за березень цього року. А щодо «привласнення або заволодіння чужим майном», то мова, очевидно, про вже згадувані у попередньому журналістському розслідуванні два земельні паї, які начебто обробляє агрофірма, оскільки за словами сільського голови Володимира Біляєва, їх власниці ніколи не робили спроб вести на них якісь роботи і не зверталися із заявами про це до нього.

І якщо кримінальну справу порушено саме за названими фактами то, на мою думку, вона, притягнена за вуха. Адже, як пояснюють в ТОВ, сума в 40 тисяч гривень просто смішна на фоні 8 мільйонів гривень різних податків та платежів, які агрофірма сплачує до бюджету щорічно. Це по-перше. А по-друге, за допущену помилку у проводці платежів, яку, до речі, виправили, штраф сплатив головний бухгалтер та керівник агрофірми. І наостанок, як пояснили фахівці, з якими я консультувався, за таке порушення настає адміністративна, а не кримінальна відповідальність.

Єдиним фронтом проти чого?

Однак незважаючи на явну штучність цієї справи, її вирішили зробити фундаментом для відкриття нової. В її рамках слідчі Миколаївської і Первомайської податкової міліції намагалися викликати по телефону на допит фінансового директора агрофірми Людмилу Нікіткіну. Оскільки вона відповіла, що це потрібно робити у рамках закону, то на агрофірму нагрянули перевіряльники. Вони вимагали в охорони офісу пропустити їх на підприємство для проведення позапланової перевірки, однак відмовлялися показати свої посвідчення та постанову, на підставі якої вони діють. Одержавши відмову, склали акт, що їх не допускають до перевірки, який послужив підставою для порушення нової кримінальної справи та рішення про накладення арешту на все майно агрофірми. У разі, якби цей документ набрав законної сили, підприємству заборонялося не лише розпоряджатися майном, а й користуватися ним. У підсумку вся зернозбиральна техніка та автомобілі, що перевозять зерно до сховищ, у розпал жнив були б поставлені на прикол. Мало того, що без зарплати та засобів до існування залишалися селянські сім’ї, у полі згнили б тисячі тонн зерна, то ще й мешканців свиноферми, де нараховується шість тисяч голів, не кажучи про іншу живність, яка є в агрофірмі, просто виморили б голодом. А щодо самої перевірки, то складається враження, що вона проводилася за сценарієм, який передбачав саме такий фінал і порушення кримінальної справи за перешкоду в її проведенні. В інших випадках, коли є достатньо законних підстав, податківці застосовують силовий варіант, за яким закріпилася назва «масок-шоу».

Ще одна цікава деталь. Дивно, але ніхто з перших осіб силових структур у цій справі не схотів засвітитися. Приміром, вимогу щодо залучення міліції до проведення перевірки у сфері використання землі підписав в.о. Первомайського районного прокурора О.Шевченко. Наказ про покладання в. о. начальника Кривоозерської податкової інспекції на Наталію Бейгер — в. о. голови ДПА у Миколаївській області С.Тарасов. Наталія Олексіївна свою візу про ознайомлення з наказом ставить 13 липня і цього ж дня підписує розпорядження про покладання функцій виконавця рішення про арешт майна платника податків ТОВ «Агрофірма Корнацьких» на свою підлеглу Тетяну Мержієвську. Одним із пунктів цього розпорядження вказує: «…Мержієвській здійснити заходи щодо виконання рішення про арешт майна ТОВ «Агрофірма Корнацьких».

Нагадаю, землі які є у власності та орендуються агрофірмою, розташовані в частині населених пунктів Первомайського та Кривоозерського районів. Офіс розташований у Первомайському, а зареєстроване ТОВ у Кривоозерському. Тому виступити проти неї єдиним фронтом, якщо, звичайно, поступить вказівка «зверху», можуть представники силових структур обох районів. Саме це ми і бачимо в цьому випадку.

Однак якби прокуратура та податківці справді керувалися законом, а не принципом «якщо не можна, але дуже хочеться, то можна», вони спершу мали б дочекатися рішення суду, а не бігти попереду паровоза, оскільки накладати арешт на майно можна лише за рішенням судової інстанції. Однак вони дуже поспішали. Чому? Можна лише здогадуватися. І невідомо як далеко зайшли б вони у своєму прагненні «справедливості», якби їх не зупинив вчасно Миколаївський обласний адміністративний суд. Позавчора, 18 липня, своєю ухвалою він припинив цей безпідставний «наїзд» і не дав своє «добро» на арешт майна, що був рівнозначний для підприємства смертному вироку. Справедливість начебто відновлено. Але чи надовго? Побачимо. Принаймні подальші «теплі стосунки» агрофірми з представниками силових структур можуть стати темою ще не одного журналістського розслідування. Хоча автор цієї публікації з більшим задоволенням писав би про розкриття справжніх, а не штучно скомпонованих кримінальних справ, про боротьбу зі злочинністю, а не створення її видимості.