СОЛОДКО!

У Полтаві відсвяткували День меду

Як і в минулому, і в позаминулому роках, намети з освяченою солодкою продукцією розташовувалися у тіні дерев на майдані біля полтавського міського Будинку культури. Чого там тільки не було! Мед, перга, маточне молочко, прополіс, віск і вироби з нього, стільники, рамки з живими бджолами, медовуха в пляшках і суліях… А ще більше було охочих цю продукцію придбати. «Заправлялися» по повній програмі. Наливали меду хто в трилітрові банки, хто в бідони.

Зять - тестеві-пасічнику: "Лийте, тату, лийте! Ще не повна..." Фото Олександра ДАНИЛЬЦЯ

Крім місцевих любителів солодкого, чимало було на святі й гостей. Наприклад, пані Ольга Хрустальова — киянка. На такий захід потрапила вперше. Говорить, що враження від свята чудове. «Є мед, наше багатство! Це — найкращі ліки, що працюють на імунітет», — прокоментувала вона подію.

На святі меду в Полтаві за кілограм меду правили, в середньому, 50 гривень. Трилітрова банка коштувала 180-200 гривень. Але ті, хто купував, знали, що беруть справді натуральну, якісну продукцію, вироблену на пасіках найвідоміших на Полтавщині бджолярів. Свої ініціали вони написали великими літерами на наметах. Кілька з них цьогоріч стали почесними пасічниками України, а незмінного натхненника й організатора свята меду, голову Полтавської обласної спілки пасічників Натаглію Сенчук відзначено «Знаком пошани».

Вона й розповіла, що рік виявився сприятливим не для всіх бджолярів області. У декого загинули бджоли. Потім дощі вимивали нектарники. Але, попри це, меду накачали. Вистачило й на продаж. Найбільший попит на святі мав мед із білої акації й липи, хоч він і коштує 70-80 гривень за кілограм. Популярні також меди із соняшника, коріандра й гірчиці. Гречаний мед буде пізніше.

Мед від дівчат-чарівниць - солодший. Фото Олександра ДАНИЛЬЦЯ

Оскільки всі полтавські меди неповторні, присутній на святі директор Кримського державного навчально-консультаційного центру Міністерства аграрної політики та продовольства Микола Нагальник справедливо розсудив, що повезе додому з Полтави відразу кілька їх видів. Цієї ж думки, що в домі має бути всякий мед, дотримується й заступник начальника Головного управління агропромислового розвитку Полтавської обласної державної адміністрації Іван Філоненко. Принагідно він повідомив, що в Полтавській області налічується 96 тисяч бджолосімей. Із них тільки 8 тисяч сімей — у сільгосппідприємствах різних форм власності. У середньому з вулика полтавчани накачали 45 кілограмів меду. Це більше, ніж у минулому році.