ВІДЗНАКИ

Міжнародний літературний конкурс «Коронації слова»  утринадцяте називав переможців

Георгій-Григорій ПИЛИПЕНКО 
для «Урядового кур’єра»

Одна із засновників конкурсу, Тетяна Логуш, каже, що цей рік особливий для «Коронації»: з’явилися нові відзнаки і від організацій, і персональні, знято художній фільм Віктором Андрієнком «Іван Сила» за нагородженим сценарієм. «Я бажаю майбутнім лауреатам, щоб їхній твір став шлягером, бестселером або претендував на «Оскар», зазначила вона.

Сам Андрієнко влаштував на цьогорічній церемонії цілу презентацію. Дмитро Халаджі, який зіграв Івана Фірцака, розгинав підкову, ведуча вечора Ольга Сумська, що створила у стрічці образ графині, назвала період зйомок святом. А пан Андрієнко розважив присутніх безпосередністю та оптимізмом щодо міжнародного прокату фільму.

Вечір відкривали вихованці військового ліцею імені Богуна та дитячі співанки.

Тільки на п’ятій годині церемонії Тетяна та Юрій Логуші оголосили, що 20 тисяч гривень за роман «Людвисар» 
отримав Богдан Коломийчук.
Фото Володимира ЗАЇКИ

На церемонії позначився майбутній ювілей Тараса Шевченка. Його слово лунало в промовах, піснях, читанні зі сцени віршів, зокрема у виконанні Анатолія Паламаренка з ді-джеями та Андрія Середи з гуртом «Кому вниз». Промовці актуалізували гострі соціальні мотиви в творчості поета. Можливо, наступна, 14-та церемонія назве переможцем роман, присвячений малознаним сторінкам життя заміфологізованого Українця?

Програму вечора доповнювала доброчинна миттєва лотерея, де представили картини, сертифікати, сувеніри і, звичайно ж, книжки.

Мабуть, соромно: популярний письменник Андрій Кокотюха започаткував для конкурсу особливу номінацію — «Золотий пістоль» для романів «без дурних любовних ліній». Фото Володимира ЗАЇКИ

У фойє, де було задосить морозива, вина, пива та кави, скромно розташувалися столи із книжками, відзначеними в «Коронації». Вони коштували від 20 до 50 гривень. До того, як був оголошений переможець, купили, зі слів продавців, понад 200 книжок.

Кажуть, в української сучасної прози жіноче обличчя. За 13 років конкурсу «коронували» 6 чоловіків і 7 жінок, з яких найбільш успішними, на мою думку, стали Марія Матіос, Василь Шкляр, Ірен Роздобудько та Андрій Кокотюха. І не тільки в літературі. Їхні твори інсценізують та екранізують, вони на вустах суспільства. Кокотюха започаткував особливу номінацію на «Коронації» — «Золотий пістоль» для романів, «які гостросюжетні, і без дурних любовних ліній і фантастики». Її матеріальне наповнення – 1000 гривень. Отримав премію Владислав Івченко за роман «Кращий сищик імперії».

Поети Євгенія Чуприна та Вано Крюгер (Іван Коломієць), які поки що спостерігають за коронацією інших. Фото Володимира ЗАЇКИ

«Золотий письменник України» Андрій Курков, мабуть, найвідоміший у світі вітчизняний літератор, зазначив проблеми нашої книжки: «Нині не вистачає промоутерів літератури, преса не впливає на цей процес, найпродуктивніше сарафанне радіо. З нагороджених я найбільш ціную твори Олексія Волкова, хірурга з Тернопільської області». До речі, Волков і цього разу піднімався на сцену за нагородою.

Інший «Золотий письменник України», Олег Чорногуз, відзначив з 25 сатиричних творів, що розглянув у форматі конкурсу, Наталю і Михайла Ланових.

У номінації «дитяча проза» перемога дісталася Оршулі Фариняк, а в «дитячій ліриці» за «Посмішку мами» приз отримала Алла Білоцерківська.

У кіносценаріях першу премію виборов Олексій Ганзенко за твір «Юля намалює краще».

Другу і третю премію за романи отримали Марина Трояк та Тетяна Білімова.

На п’ятій годині церемонії оголосили головну премію — 20 тисяч гривень. Її від Юрія Логуша отримав молодий автор роману «Людвисар» Богдан Коломийчук. Він сказав, що його твір — про найкраще місто у світі.

Церемонія нагородження транслювалася Інтернетом у режимі реального часу. Вона закінчилася танцями, до яких охочих літераторів та їхнє оточення спеціально готували на репетиціях

ДОВІДКА «УК»

Міжнародний літературний конкурс «Коронації слова» заснований 1999 року Тетяною і Юрієм Логушами і підтриманий компанією «Kraft foods Україна». До конкурсу приймають оригінальні твори, написані українською мовою, які раніше не оприлюднювалися і права на які не були передані іншим юридичним і фізичним особам. Вони надсилаються лише як анонімні, таємниця зберігається до оголошення підсумків.

Премія Логушів, що налічує 4 дорослі і 4 дитячі номінації, переймається не тільки красним письменством і кінематографом, пісенною творчістю та українськими театром, а загалом намагається впливати на стан сучасної культури в країні.

Твори відзначаються в широкому спектрі затребуваності літератури: від добротно-консервативної до мистецько-провокативної. Частіше перемагають перші. Нині переможців визначали з 6 тисяч учасників.