На її стендах представили свою продукцію 70 видавництв. Якої літератури тільки нема! Історична, художня, довідкова… Різними мовами. Захоплення викликають дитячі книжки. Хочеться все одразу побачити, погортати, придбати. Щоправда, останнє бажання здійснити вдається не всім: дорого! Однак вихід є і з цієї ситуації. 

Приміром, столична пенсіонерка Людмила Шабашникова обходить усі експозиції. Біля кожної зупиняється і зацікавлено роздивляється, а потім телефонує додому, повідомляючи не лише назву книжки, автора, а й зміст.

— Онук іде до першого класу, — пояснює. — Намагаюсь підібрати цікаву бібліотеку…

Чи не найдовше вона (і не лише вона) затрималась біля розкладки видавничого дому з Чернівців «Букрек».

— Тут, — каже, — книги дешевші, ніж в інших, бо видані не для прикрас полиць, а для читання.

Що це означає? Продукції бракує лоску, отже витрати на її випуск менші. Але для більшості читачів головне зміст, а не обкладинка.

Цікаво і дорослим, і малим. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

А ще — книга має виховувати, будити потяг до знань і самовдосконалення. Цим опікується Чернігівська облдержадміністрація, яка вже не один рік підтримує дитячу творчість.

В області серед юних талантів проводиться конкурс на кращий твір. Щороку виходить збірка літературної надії. Така представлена на виставці.

Для найменших читачів зробили підставки

Загалом Чернігівська область упевнено почувається на виставці з продукцією власного виробництва. Здебільшого, це твори місцевих авторів. Серед них чільне місце мають дитячі книжки. Важливо, що презентують їх письменники, на яких діти-покупці дивляться не з меншим захопленням, ніж на книжки. Такі хвилини для автора — мить щастя, яка додає творчої наснаги.

А потрібна не лише вона. Сьогодні письменник має бути, як мовиться, і швець, і жнець, і на дуді гравець.

— Все, що пропонуємо, — розповідає письменниця Алла Сокол, — видано власним коштом. Тепер треба реалізувати, аби зібрати гроші на наступну книжку. В області проводяться конкурси на видання книжок за гроші бюджету. Але, на жаль, дитяча література потрапити туди не може. Дитячі книги мають бути добре ілюстрованими, кольоровими. А це дороге задоволення, обласний бюджет коштів на розкіш не має.

Не на все є кошти і в державному бюджеті. Скажімо, одне з видавництв продає змістовний підручник з біології для поглибленого вивчення предмета у профільній школі. Здається, саме те, що на часі, адже профільна школа — наше майбутнє і підручники для неї мають бути не завтра, а ще вчора. Бюджетних коштів не було. Видавництво ризикнуло. Виграли діти, які хочуть краще знати біологію.

Книжки,  які представлені  в добірці,  треба читати  з олівцем

Тема бідності порушується практично біля кожного стенду. По-своєму її намагаються розв’язати видавці Чернівців. Це, так би мовити, економічний підхід. Є ще й моральний, який заслуговує поваги і наслідування. В цьому, зокрема, переконує робота видавництва «Дніпро». Серед інших книг воно пропонує дві збірки прекрасного поета, великої душі людини Володимира Затуливітра, який передчасно відійшов у вічність. Звичайно, коштів на ці книги-пам’ятники не мали. Можна було розвести руками, визнавши своє безсилля. Але знайшлась людина з великої букви, Любов Сніцар, яка зібрала з миру по нитці на видання книжок поета. Світла йому пам’ять, а Любові і видавництву велика дяка за людяність.

Як і всі попередні роки, Український дім не порушує традицію збору книжок для дитячих будинків-інтернатів під гаслом: «Придбай книжку — подаруй свято дітям, позбавленим батьківської турботи».

Родзинкою виставки став концерт-презентація збірки «Казки, що виховують: класика для дітей» з аудіодиском. Це благодійний проект, який передусім підтримує маленьких пацієнтів відділення токсикології та інтенсивної еферентної терапії НДСЛ «Охматдит», які стали головними ілюстраторами казок збірки.