З нагоди відзначення в Україні Міжнародного дня людей з особливими потребами Президент Петро Порошенко провів зустріч із представниками цього громадського руху. Днем пізніше він підписав указ, спрямований на посилення діяльності щодо забезпечення прав відповідної категорії людей.

Глава держави запропонував українцям відмовитися від радянського слова «інвалід» і наслідувати міжнародні стандарти, закріплені в Конвенції ООН про права людей з подібними вадами.

До хлопців з обмеженими можливостями Президент звертався так: «Не хочу, щоб стосовно людей з інвалідністю використовували слово «інвалід» або словосполучення «неповносправний» чи «особа з обмеженими можливостями». Українські громадяни повинні бути рівноправними, навіть маючи певні проблеми такого характеру».

Кожен громадянин створює суспільство, в якому йому жити. Фото з сайту president.gov.ua

Він наголосив, що держава разом із суспільством повинна ліквідувати всі бар’єри, які заважають повній та ефективній участі людей з інвалідністю в житті суспільства нарівні з іншими, і створити для них справедливі та сприятливі умови життєдіяльності.

«Жодна людина з інвалідністю, незалежно від того, чи вона учасник антитерористичної операції, чи внутрішньо переміщена особа, чи просто людина, доля якої обтяжена інвалідністю, не повинна відчувати на собі порушення прав, а тим більше дискримінацію за ознакою інвалідності», — цитує слова Президента його прес-служба.

Окремо Петро Порошенко говорив про важливість запровадження європейських стандартів у питанні забезпечення прав цієї категорії людей. За його словами, якщо Україна рухається до Європи, то вона повинна виносити на пріоритетну позицію не лише набуття безвізового режиму, відшукувати фінансове забезпечення на певні програми розвитку, а й змінювати ставлення до людей з обмеженими можливостями, оскільки це одна із ключових європейських цінностей. Про неї йшлося і під час Революції гідності двома роками раніше.

Глава держави звернув увагу присутніх на те, що конституційна реформа в частині децентралізації чітко передбачає відповідальність місцевих органів влади у ставленні до людей з інвалідністю. «Це не просто декларативна фіксація цих прав, а й фінансове забезпечення відповідним ресурсом», — наголосив глава держави.

Уповноважений з прав людей з інвалідністю Валерій Сушкевич подякував Президентові за створення представленої ним установи і зазначив, що підписаний главою держави указ змінює підходи та ставлення до категорії людей, які потребують забезпечення рівних прав і можливостей, оскільки традиційно вони були дискриміновані в радянському та пострадянському суспільстві.

«Рік особливий, і, на жаль, проблема людей з інвалідністю стає дедалі актуальнішою через війну», — наголосив Валерій Сушкевич. За його словами, йдеться про поранених українських героїв, які повернулися із зони проведення АТО з інвалідністю, цивільне населення, що зазнало травм через розірвані снаряди та бомби, переселенців з інвалідністю.

А Петро Порошенко говорив про потребу прибрати бюрократичні перепони для воїнів АТО, які отримали інвалідність і потребують оформлення відповідних документів. Він розповів, що запроваджують картку бійця, яка дасть змогу чітко знати, наскільки боєць забезпечений усім необхідним, і спростить оформлення всіх відповідних соціальних гарантій.

Потім глава держави підписав указ, яким збільшує з 250 до 300 кількість стипендій Президента України для видатних спортсменів з паралімпійських і дефлімпійських видів спорту і їхніх тренерів.

«Наші спортсмени з інвалідністю вивели Україну в лідери світового спорту та є зразком неймовірної сили духу й патріотизму, а тому заслуговують на державну підтримку», — заявив Президент.

У цій зустрічі взяли участь міністр соціальної політики Павло Розенко, міністр інфраструктури Андрій Пивоварський, міністр молоді та спорту Ігор Жданов, заступник Глави Адміністрації Президента Ростислав Павленко, координатор системи ООН в Україні з гуманітарних питань, постійний представник Програми розвитку ООН в Україні Ніл Вокер, представники громадських організацій людей з інвалідністю, українські паралімпійці та ветерани АТО.