Європа — наш спільний дім, отже кожен  прагне, щоб життя на заході і сході, півночі й півдні  континенту хоча б на йоту ставало кращим, приязнішим до людини, робило її побут комфортнішим. І, виявляється, це залежить не лише від центральної влади та місцевого самоврядування, а й від палкого бажання кожного члена суспільства.

Як-от жителі Надвірної, що на Прикарпатті, об’єднали зусилля з жителями 16 довколишніх сіл, щоб створити спортивний басейн та забезпечити його функціонування. Ним залюбки користуються дорослі й діти з цих населених пунктів.  У Семенівці Чернігівської області таким робом змогли реконструювати дошкільний навчальний заклад, в який тепер не соромно водити  тамтешніх малят. А на Полтавщині кілька сіл, згуртувавши власні  статки, налагодили діяльність місцевої пожежної охорони, що успішно протистоїть червоному півневі.

І найголовніше — щоб здійснити задумане, місцевим громадам не потрібно було надсилати слізні запити до центральних відомств із проханням «дозволити»:  у країні триває реформа децентралізації, за якої території отримують дедалі більше прав і фінансів на реалізацію місцевих  проектів та ініціатив.

Ці та інші конкретні приклади  міжмуніципальної співпраці та об’єднання громад нещодавно ретельно обговорювали на  представницькій міжнародній конференції «Міжмуніципальне співробітництво: моделі розвитку місцевого самоврядування». Захід цей в українській столиці організувала Рада Європи  в межах ініціативи ЄС «Східне партнерство» у співпраці із Програмою РЄ «Децентралізація і територіальна консолідація  в Україні».

Окрім України, перевірений багатьма заможними країнами європейський досвід співпраці та об’єднання громад успішно приміряють на себе Вірменія, Азербайджан, Грузія, Молдова та Білорусь — країни, що певною мірою (хто швидше, а хто повільніше) виходять із пострадянських манівців на шляхи цивілізованих демократій. Тож просторовий майданчик згаданої конференції став майстернею для запозичення  кращих надбань у цій царині. Нашим завданням у реформуванні є створення сприятливих умов для розвитку територіальних громад, щоб вони мали змогу надавати високоякісні послуги населенню, зазначив під час обговорень перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода.

А голова представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський небезпідставно назвав цікавим і корисним обмін країн «Східного партнерства» кращими практиками міжмуніципального партнерства та підтримав їхні пошуки адаптації на національних теренах континентальних стандартів місцевої демократії. Наголосивши  на важливості  децентралізації, він зокрема згадав, що головним гаслом українського Майдану була передача повноважень і ресурсів із центру на місцевий рівень: це може створити конкуренцію між територіями, поліпшить управлінський менеджмент і неминуче приведе до місцевого розвитку і поліпшить буття громадян.  Саме тому, за словами пана Томбінського, ЄС готовий підтримувати політику децентралізації у країнах «Східного партнерства», зокрема в Україні.

Для подальшого практичного втілення рекомендацій щодо реформи децентралізації й місцевого самоврядування та в розвиток пріоритетів Плану дій Ради Європи для України на 2015—2017 роки Мінрегіон, Асоціація міст України та Рада Європи підписали меморандум про співпрацю у сфері підтримки об’єднання територіальних громад та створення сприятливого середовища для проведення реформ, зокрема через сприяння діяльності офісів реформ.