НАДЗВИЧАЙНА СИТУАЦІЯ

Вчора в центрі Дніпропетровська від серії вибухів постраждали люди
 

«Я працювала в офісі, а він розташований поряд з парком імені Лазаря Глоби, і почула, як щось вибухнуло. Потім хвилини за три — сирени! Побігла через парк на місце події і побачила знесену трамвайну зупинку. А тут і новий вибух неподалік стався, — розповіла жителька Дніпропетровська Настя. — Люди навколо перелякалися, стали хапатися за мобільні, шукати родичів. Просто жах! Міліція очепила проспект, рух транспорту по ньому припинили, пропускали тільки спецмашини. Поки ми бігли на звук другого вибуху, почули й два наступних. Народ каже, що страшно в країні стало жити».

Ці свідчення учорашніх подій у Дніпропетровську якнайкраще ілюструють те, як рідне місто ураз стало небезпечним для городян. Протягом двох годин на центральному проспекті лунали загадкові вибухи. Перший стався близько 11.50 на трамвайній зупинці. Можливо, вибуховий пристрій знаходився в урні. За попередньою інформацією МНС, дістали поранення 3 жінки та 2 чоловіки, яких з травмами різного ступеня важкості госпіталізували до лікарні. Вибухова хвиля вибила шибки трамваю та припаркованого неподалік легкового автомобіля. 

Не встигли правоохоронці і медики розібратися з цією надзвичайною подією, як за кільканадцять хвилин, о 12.20 на зупинці, далі від попередньої, по вулиці Столярова біля кінотеатру «Панорама», пролунав другий вибух. За попередніми даними МВС, вибухнув невстановлений предмет, який знаходився також в урні для сміття. Постраждало три  особи.

Далі повідомлення пішли, як зведення з фронтів: місцевими Інтернет-виданнями ширилася інформація про десять вибухів, знешкодження ще одного вибухового пристрою та навіть перестрілку правоохоронців з терористами, факт якої пізніше спростувала місцева міліція. Однак за офіційними даними МНС та міліції, пролунало ще два вибухи. Тим часом центральний проспект міста перекрили, максимально посиливши заходи з охорони громадського порядку. Пізніше назвали і кількість постраждалих — 29 громадян.

Вулиці Дніпропетровська вчора патрулювали БТРи. Фото з сайту  obozrevatel.com

Дніпропетровськом ширилася паніка. Тим більше, що й мобільний зв’язок не працював через перенавантаження мереж. Люди переживали за своїх близьких. Тому і я зітхнула з полегшенням лише тоді, коли донька нарешті з’явилася вдома після занять в університеті, розташованому в центрі міста. 

Фактично миттєво на екстрену ситуацію відреагував Президент Віктор Янукович, який в цей час перебував з робочою поїздкою у Криму: «Я встиг переговорити з Головою СБУ, міністром внутрішніх справ... Ми знаємо, що є постраждалі, розуміємо, що це для нас черговий виклик, для всієї країни», — сказав він. Президент наголосив, що для розслідування інциденту в Дніпропетровську будуть задіяні найкращі фахівці розшукової справи. Трохи пізніше на сайті глави держави з’явилося доручення правоохоронцям вжити вичерпних заходів, аби до 4 травня встановити осіб, які винні у скоєнні терактів.

А Прем`єр-міністр Микола Азаров доручив міністру внутрішніх справ Віталію Захарченку та міністру надзвичайних ситуацій Віктору Балозі гарантувати безпеку громадян. Як повідомив прес-секретар глави уряду Віталій Лук’яненко, співробітники МНС і МВС у Дніпропетровську працюють у посиленому режимі. За його словами, уряд на вчорашньому засіданні розглянув питання вибухів, після чого головному міліціонерові країни було доручено терміново вилетіти на місце. Віталій Лук’яненко додав, що розслідуванням вибухів займаються слідчі групи МВС та СБУ.

Міністерство внутрішніх справ прийняло рішення залучити військовослужбовців внутрішніх військ МВС для несення служби в Дніпропетровську.  І ще вдень на вулицях міста з’явилися бронетранспортери. Правоохоронці перевіряли громадські місця для виявлення підозрілих предметів, а також звернулися до громадян з проханням бути пильними, звертати увагу на підозрілі предмети і, в разі їх виявлення, негайно повідомляти в правоохоронні органи. А прокуратура за фактом вибухів порушила кримінальну справу за статтею «Теракт».

Попри розбурхану реакцію українських користувачів Всесвітньої мережі, які схилялися до думки, що серія вибухів має політичне підгрунтя, перший заступник Голови Служби безпеки України — начальник Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління СБУ Володимир Рокитський заявив, що поки введення надзвичайного стану в Дніпропетровську не розглядається. Зробив він це з трибуни Верховної Ради, засідання якої учора скликали в екстреному порядку. Крім того, за його словами, на кінець робочого дня  правоохоронці не отримували жодних вимог або погроз від організаторів терактів.