РАБОТОРГІВЛЯ

На Волині правоохоронці внаслідок широкомасштабної операції порушили кримінальну справу проти членів міжнародної організованої злочинної групи

Вона вербувала і постачала українок для секс-індустрії. Уже встановлено, що для роботи в будинку розпусти у Німеччині «бізнесмени» вивезли з України понад двадцять жінок віком від 18 до 26 років — із Донеччини, Харківщини, Одещини, Дніпропетровщини, Криму, а також із Волині. 

Оперативна розробка злочинів тривала півроку. Вона проводилася спільно з працівниками відповідних підрозділів Міністерства внутрішніх справ України, правоохоронцями Донецької області, СБУ та Інтерполу.  

Про це повідомив начальник УМВС України у Волинській області генерал-лейтенант міліції В’ячеслав Ходирєв. Він розповів, що заарештовані як організатор поставки живого товару  з німецької сторони, так і його компаньйони-українці. Деякі із фігурантів справи працюють на серйозних посадах, а специфічним «підробітком» займалися для ще більшого поповнення власного гаманця. Проведено десятки обшуків.

— Організатори  злочинної групи проводили дуже ретельний відбір претенденток.

Як правило, це були молоді жінки з дітьми, які опинились у складних життєвих обставинах і не мали заробітку. До них підшукували тонкі психологічні підходи, аби роботу в борделі зобразити як звичайний бізнес, що допоможе швидко поправити фінансові справи… Тому половина з претенденток знали, на яку саме роботу вони поїдуть, — розповів начальник відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, УМВС України у Волинській області Петро Шпига. — Потім їм у Луцьку оперативно виробляли робочі візи та закордонні паспорти.

За цю послугу кожна жінка брала на себе зобов’язання протягом місяця повернути «благодійникам» вісім тисяч гривень — і потрапляла у боргову кабалу.

До специфічної роботи в Німеччині кожну дівчину відповідно готували — роз’яснювали, зокрема, як поводитися з клієнтами, аби заробляти більше. З новобранками працювали психологи. А щоб ті набули «товарнішого» вигляду, їм навіть оплачували відвідування салонів краси.

Організатором злочинної групи виявився співробітник серйозної німецької страхової компанії. З німецькою педантичністю (до цента!) він фіксував у своєму ноутбуці всі доходи і витрати, пов’язані зі специфічним бізнесом. За кожну поставлену нову працівницю для секс-бізнесу мав 600-1000 євро заробітку.

Крім того, як вербувальник він міг розраховувати й на те, що 20 євро йому в подальшому діставатиметься з кожного клієнта новоствореної повії. Із взятих за послуги 120 євро та мала віддати власнику борделю 60, а решту залишити собі.

Нині розслідується кримінальна справа за ознаками частини 3 статті 149 Кримінального кодексу України, яка за торгівлю людьми або іншу незаконну угоду щодо людини передбачає для винних покарання позбавленням волі на строк від 8 до 15 років з конфіскацією майна або без такої.

У Німеччині сфера надання секс-послуг легалізована. Але в борделі, який приймав українок, працювало лише дві німкені. Усі інші працівниці цього специфічного закладу були вихідцями переважно з країн СНД.

А перцю і пікантності справі, як розповіли волинські правоохоронці, додало те, що цей специфічний бізнес «кришував» шеф місцевої поліції. Що й викликало гучний резонанс по всій  Німеччині...

Основні способи вербовки сексуальних рабинь

  • відбір по фото-каталогах, які відправляються для відбору замовникам;
  • фіктивний найм на роботу;
  • через «другу хвилю» — коли жертви секс-індустрії повертаються додому, аби найняти інших;
  • вербування особами, які мають борги, і поставкою ними живого товару, вартість якого списує їхню заборгованість перед кредитором;
  • конкурси краси, конкурси фотографій, набори в студії фотомоделей, манекенниць тощо;
  • оголошення про найм на роботу в якості повій;
  • фіктивні «шлюбні агентства», що іноді називають агентствами «наречених за поштовим листуванням».