ДАТА

Сьогодні - День Автономної Республіки Крим

 

Рівно два десятиліття тому, 20 січня 1991 року, абсолютна більшість кримчан на загальнокримському референдумі сказала "так" відтворенню на півострові автономного утворення у складі України. З огляду на волю кримчан, 12 лютого 1991 року Верховна Рада прийняла Закон, яким було підтверджено право жителів Криму на особливий статус самокерованої території.

Новітня історія Автономної Республіки Крим насичена складними, подекуди навіть драматичними подіями. Проте головним її підсумком беззастережно можна вважати тезу про те, що повноцінний розвиток регіону можливий тільки у рамках демократичної України. За минулі 20 років становлення Кримської республіки її безцінним надбанням стали політична стабільність, громадянський мир і міжнаціональна згода.

"Символічно, що свій День народження кримська автономія відзначає в переддень одного з головних державних свят -Дня соборності України, який ми будемо відзначати 22 січня, - підкреслює у своєму привітанні кримчанам Голова Верховної Ради АРК Володимир Константинов. - Ідея соборності і прагнення до єднання українського народу органічно поєднується з девізом "Процвітання в єдності!", написаним на гербі Автономної Республіки Крим".

З упевненістю можна говорити, що Крим входить в новий етап свого розвитку. Процес модернізації соціально-політичного і правового поля АРК набув якісно нового змісту в 2010 р. після виборів Президента України. Він виразився, передусім, у розробці низки нормативних актів, що стосуються регіону. Йдеться насамперед про проекти законів про Раду міністрів Криму і розвиток АРК, що продиктовані нагальною потребою конкретизації і уточнень закладених у кримській Конституції 1998 р. повноважень органів влади.

Окрім цього, влада автономії ініціювала прийняття Стратегії економічного розвитку регіону до 2020 р., яка має вирішальне значення для майбутнього півострова. Голова Ради міністрів Криму Василь Джарти заявив, що реалізація цього документа є основним завданням регіональної влади.

- Робота з економічного розвитку регіону проходитиме поетапно. За планом до 2013 року - стабілізація економічної ситуації, потім - розвиток, і до 2020 року Крим повинен справді стати перлиною України, - зазначив глава уряду Криму.

За його словами, нинішній рік стане для Криму періодом посилення повноважень.

- Ми робимо це насамперед для створення умов розвитку півострова. Усі проекти законів, пов'язані з Кримом, які зараз перебувають на розгляді у Верховній Раді України, спрямовані тільки на зміцнення автономії та поліпшення життя людей, - підкреслив Василь Джарти.

Проект цього документа був розроблений Радою міністрів спільно з Національним інститутом стратегічних досліджень за дорученням Президента України Віктора Януковича. 22 грудня 2010 р. стратегія була затверджена парламентом Криму. Її реалізація здійснюватиметься за такими напрямками: реформування санаторно-курортного і туристичного секторів, модернізація промисловості, формування сучасного аграрного сектору, розвиток транспортного потенціалу, створення середовища, сприятливого для життя.

У попередні періоди така ініціатива мала всі шанси стати заручницею політичних обставин. Сьогодні ситуація кардинально змінилася: Крим має стійку більшість в республіканському парламенті, задіяну у вертикалі влади. Це відкриває нові можливості перед регіоном. Важливо, що кримські парламентарії наприкінці минулого року звернулися до народних депутатів України з проханням надати Верховній Раді АРК право законодавчої ініціативи. Це є свідченням конструктивного діалогу між автономією та центром.

На думку голови кримського парламенту Володимира Константинова, наділення автономії таким правом підвищить роль парламенту в ухваленні ключових для півострова рішень, сприятиме подальшому соціально-економічному розвитку АРК.

КОМЕНТАР


Олександр ФOРМAНЧУК,
співголова Асоціації політологів Криму:



- Справді, автономія вступає в якісно новий період свого історичного розвитку. Через стільки років стає зрозумілим, що її відновлення дозволило не допустити етнічного протистояння в регіоні. Якби ми не встигли це зробити, то отримали б іншу ситуацію в плані міжетнічного протистояння, яка нагадує Придністров'я і Абхазію. Влада змогла зберегти громадянський мир та міжнаціональну злагоду, перенісши у стіни парламенту автономії питання, які могли б вирішуватися на вулиці.

Другий аспект - чи не вперше в історії АРК має повну підтримку українського керівництва. Передусім в особі Президента країни Віктора Януковича, що вселяє певний оптимізм та віру в гідне майбутнє Криму і кримського багатонаціонального співтовариства. Сьогодні Автономна Республіка Крим виходить на якісно новий етап свого розвитку, головним завданням якого, на мій погляд, стане освоєння іншої історичної місії Криму як в Україні, так і серед причорноморських країн. Ця місія випливає з підготовленої кримським урядом і затвердженої Верховною Радою АРК довготривалої стратегії розвитку регіону. Робота над реалізацією цієї стратегії і визначить сенс подальшого розвитку кримської автономії у складі України. Головне, щоб переваги автономного статусу відчули на собі прості кримчани незалежно від їхньої національної належності і віросповідання, а не тільки політики. Лише тоді в усіх причетних до цієї справи буде моральне право сказати, що кримська автономія ствердилася остаточно.

По-третє, підсумок політики середини 90-х рр., так званої "мєшковщини", переконливо засвідчує, що не можна розглядати питання територіальної належності Криму з точки зору відторгнення його від України. Алгоритм розпаду СРСР дав єдино правильну формулу: дезінтеграція Союзу повинна була статися виключно у межах існуючих на той час кордонів.