Шевченківський районний суд Києва обрав запобіжний захід у вигляді арешту на термін до 14 серпня для підозрюваного у вбивстві журналіста Олеся Бузини — Андрія Медведька. На засіданні, яке розпочалося о 16.00 четверга і продовжилося до другої години ночі, суд визнав, що є підстави взяти підозрюваного під варту. При цьому не задовольнив клопотання трьох народних депутатів — Ігоря Луценка, Юрія Левченка та Андрія Іллєнка — про передачу підозрюваного на поруки.

Іншому підозрюваному — Денисові Поліщуку — суд обрав запобіжний захід у вигляді арешту терміном на 60 днів з можливістю внесення застави 5 мільйонів гривень. Андрія Медведька і Дениса Поліщука, яких затримано в четвер, підозрюють, як заявили в МВС, у безпосередньому виконанні вбивства.

Нагадаємо, журналіста й письменника Олеся Бузину убили 16 квітня в Києві у дворі біля багатоповерхівки, в якій він жив. За даними МВС, він загинув від поранень у груди і голову з пістолета ТТ кулями калібру 7.62. Міліція розслідувала цю подію за ст. 115 Кримінального кодексу (умисне вбивство).

Спершу інформація про затримання підозрюваних з’явилася на сайті прокуратури Києва. А вже за кілька годин міністр внутрішніх справ скликав журналістів на прес-конференцію й одразу ж назвав імена. Оголошення імен підозрюваних викликало суспільний резонанс. В Андрієві Медведьку та Денисові Поліщуку впізнали громадських активістів націоналістичного спрямування і політичних діячів. Зокрема Андрій Медведько — активіст радикального націоналістичного руху «С14». Крім того, він член партії ВО «Свобода», балотувався кандидатом від цієї партії до Київської міськради на минулих виборах. Денис Поліщук, як повідомляють на сайті ЦВК, є членом націоналістичної партії УНА-УНСО.

За словами соратників Дениса Поліщука, він служив у зоні АТО в званні гвардії лейтенанта ЗСУ, був командиром 54-го окремого розвідувального взводу. Медведько теж учасник АТО, проходив службу у складі батальйону МВС «Київ-2».

У МВС наполягають: доказів для затримання саме цих людей достатньо. «Підозрюваних затримано об∂рунтовано, це двоє молодих людей, жителі Києва Андрій Олександрович Медведько і Денис Валерійович Поліщук. Ми встановили прямі докази, зокрема й стосовно того, що цей злочин скоїли ці люди», — заявив міністр. За його словами, спеціальне розслідування управління департаменту карного розшуку МВС тривало два місяці. Слідство встановило, де, коли і за яких обставин вони купували автомобіль, який використовували для стеження за Бузиною. «На цьому автомобілі вбивці втекли з місця злочину. В автівці ми виявили потім деякі сліди цього злочину — частину екіпірування, одягу», — заявив міністр.

Він також розповів, що проведено експертизи, зокрема ДНК. «У нас є прямі докази. Убивці не були одні, будуть ще арешти в рамках цього розслідування», — акцентував Арсен Аваков. Того самого дня затримали ще одного підозрюваного в причетності до організації вбивства. Але вже в п’ятницю його відпустили, — в МВС зазначили, що підозра щодо цього чоловіка не підтвердилася.

Затримані свою провину заперечують. Так, Андрій Медведько заявив журналістам у суді, що в момент скоєння злочину його не було в Києві. І розповів, що його били по обличчю після затримання, а під час проведення з ним слідчих дій адвоката не було. Ще він розповів, що був у «Києві-2» сапером і в нього вдома знайшли макет гранати Ф-1.

Провину товариша заперечують і його соратники з об’єднання «С14», підкреслюючи, що ніякого стосунку до вбивства Бузини він не може мати, й акцентуючи, що хлопець був учасником пікетів за люстрацію заступника глави МВС Василя Паскаля, активістом та волонтером. Народний депутат Ігор Луценко заявив, що Андрій Медведько нібито планував передати йому в день затримання документи за фактами корупції в МВС. За його словами, Медведько — його «давній побратим у боротьбі за Київ».

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, коментуючи цю справу, підкреслив, що припускає можливість засудження підозрюваних у вбивстві журналіста до довічного ув’язнення. Він також зазначив: готовий до звинувачень у тому, що міліція «затримує українських патріотів», а політичні вподобання затриманих брати до уваги не будуть.