— На 24-му році незалежності Україна її насправді здобула. З болем, кров’ю, непоправними втратами. Але ми вибороли незалежність в непримиримій боротьбі з ворогами зовнішніми і внутрішніми. Від того стали сильними, загартованими й переконаними в своїй правоті та перемозі. І самим собі, й світові довели, що горда країна, незважаючи на економічні та політичні складнощі, спроможна встояти, захиститися та заявити про себе.

Багатьом країнам довелося пройти десятки років у непростій боротьбі, щоб здобути свою незалежність. Нам вона була начебто подарована у 1991-му. Тож і ставлення багатьох громадян до тої події було спокійне, як до дарунка, патріотичного піднесення не спостерігалося. Але вже тоді, я пам’ятаю, люди, які мали підприємницький хист, щиро раділи. Нарешті заживемо у власній державі, не треба ділитися з «кремлем», відчуємо справжню свободу. З роками оптимізм згасав. А роки правління Януковича для українських підприємців стали справжнім жахіттям. З непомірними податками й грабіжницькою кредитною політикою, суцільними перевірками, хабарами й відкатами, з намаганням розпродати та розграбувати все, що залишилося в країні.

Цілком закономірно, що саме підприємці стали в авангарді боротьби зі старою системою. На український та миколаївський майдани першими прийшли люди бізнесу. Вони ж стали першими волонтерами, які організували допомогу армії й переселенцям. Вони довели, що здатні в складний для держави час взяти на себе певні функції влади. Ми з однодумцями та колегами активно спілкуємося з представниками влади, радимо, критикуємо, підказуємо. І такий варіант співпраці вважаю першими кроками до побудови громадянського суспільства. Підприємці за цей рік добилися багато чого. Якщо казати глобально: ми вголос реагуємо на будь-які прояви корупції в різних сферах. 

Вважаю серйозним досягненням лобіювання через народних депутатів України інтересів бізнесу. Так багато років ми говорили про абсурдність рішення про необхідність касових апаратів на підприємствах малого і середнього бізнесу. Це питання постійно піднімали на всіх рівнях представники Українського союзу промисловців і підприємців з різних областей. Нарешті ухвалено поправки до закону про відміну касових апаратів для більшості підприємців. Це доводить: влада підтримує малий і середній бізнес. А реформування — це реальні кроки, а не голослівні заяви. Сподіваюся, що і надалі рішучі дії влади покращать загальну ситуацію в країні і дадуть новий потужний поштовх для розвитку підприємництва.   

Звісно, нам ще рано розслаблятися. Роботи багато. Ворог плюндрує частину нашої території. Але 24-й рік незалежності довів: назад вороття немає. Тільки загальний патріотизм, праця та наполегливість приведуть нас до кращої долі, яку ми вибороли та якої ми гідні.