АКТУАЛЬНО

Державне агентство резерву України презентувало нову політику роботи у сфері якості продукції

Питання якості продукції є пріоритетними для системи Держрезерву. "Вся продукція, яка буде закуповуватися та закладатися до держрезерву, відповідатиме вищим стандартам якості, і цьому ми приділятимемо особливу увагу. У Держрезерві не буде неліквідних або неякісних товарів", - заявив голова Державного агентства резерву України Олексій Лелюк під час інформаційно-демонстраційної акції "Хто і як перевіряє продукцію Держрезерву", що відбулася в Українському науково-дослідному інституті "Ресурс". Мета заходу - ознайомити ЗМІ та громадськість з новими підходами в сфері якості продукції, що ініціює Агентство. Журналісти мали змогу ознайомитися з умовами роботи науково-дослідної лабораторії інституту, дізнатися про технічні можливості перевірки якості продукції та відповідності її вітчизняним стандартам.

Як зазначив директор Укр?НДІ "Ресурс" Валентин Шліхта, на сьогодні випробувальна лабораторія активно співпрацює з виробниками та переробниками молочної, м'ясної, плодоовочевої та рибної продукції.
 

- Серед наших замовників, - розповів він, - провідні компанії країни: ТОВ "Сармат", ЗАТ "Оболонь", ТОВ "Комплекс Агромарс", "Феміда-Інтер" та багато інших, продукція яких успішно конкурує як в Україні, так і за її межами. Оскільки для завоювання зовнішнього ринку потрібне тестування харчових продуктів відповідно до міжнародних стандартів, лабораторія успішно виконує всі випробування. Достовірність її результатів підтверджена провідними лабораторіями Євроспільноти. Фахівці проводять дослідження за найважливішими для здоров'я людини критеріями - вміст солей важких металів (миш'яку, кадмію, ртуті, пестицидів), мікотоксинів, нітрозамінів, радіоактивних цезію та стронцію, гормональних препаратів, антибіотиків, а також мікробіологічних показників. Останнім часом провідні виробники продуктів харчування звертаються в лабораторію за послугами щодо здійснення випробувань нерегламентованих нормативними документами, наприклад, вітамінів (А, В, С, Д), консервантів, барвників, жирно-кислотного складу тощо.

- Перевірка вищевказаного дає можливість виробнику відобразити відповідну інформацію на упаковці, що з одного боку засвідчує про появу на споживчому ринку унікального за своїми властивостями та харчовою цінністю продукту, а з іншого - захищає пересічного громадянина від неякісного товару, - наголосив В.Шліхта.

За словами керівника інституту, фахівці лабораторії одночасно з експертними випробуваннями виконують науково-дослідні роботи з питань альтернативних видів пального. Науковці проводять дослідження щодо застосування нанотехнологій на об'єктах Держрезерву, вивчають антимікробну активність розчинів наносрібла, наноміді, що мають біоцидні властивості, як екологічно чисті дезінфектанти для обробки приміщень, холодильних камер тощо. Проведені експерименти з вивчення антимікробної дії нано-поліхлорвінілової плівки підтвердили ефективність збереження високої якості харчових продуктів у процесі зберігання, їх енергетичної цінності.

Журналісти мали змогу переконатися, що лабораторія оснащена найсучаснішим аналітичним обладнанням провідних світових виробників, а всі процеси акредитовані відповідно до вимог міжнародних стандартів. Отже, можна користуватися результатами випробувань за межами країни.

- Лабораторія НДІ "Ресурс" спроможна конкурувати в ціновому плані з комерційними структурами, - підкреслив голова агентства О. Лелюк. - Думаю, що підприємцям важлива не лише ціна, а й рівень досліджень. Так от, "Ресурс" сьогодні - один із небагатьох закладів в Україні, який здатен вирішувати складні завдання у сфері забезпечення якості та безпеки продуктів харчування. Це досягається, зокрема, й завдяки активній співпраці з науково-дослідними установами України, Росії та Євросоюзу. Інститут готовий надавати послуги не тільки з перевірки якості кінцевого продукту, а й рекомендації щодо поліпшення якості об'єкту в процесі виробництва підприємствами хімічної, фармацевтичної, парфумерно-косметичної продукції. Нині Держагентство пропагує й активно допомагає як виробникам, так і споживачам упроваджувати європейські підходи до якості продукції.

Як повідомив В.Шліхта, інститут готовий співпрацювати з виробниками, допомагати їм забезпечувати якість продукції, доносити до їхніх споживачів інформацію про якісний товар. "Наша мета, - зазначив директор, - це впровадження таких стандартів діяльності, які дадуть можливість досягти рівня, коли девіз лабораторії "Після нас можна не перевіряти" стане реальністю". У свою чергу голова Державного агентства резерву України О.Лелюк наголосив, що стратегічна мета Держрезерву - відродити добре ім'я цієї структури, в тому числі й за допомогою презентації суспільству нової філософії якості європейського рівня.