В області діє чимало соціально спрямованих обласних програм, які беззастережно виконують. Вони зокрема стосуються оздоровлення, адаптації та санаторно-курортного лікування демобілізованих учасників АТО і членів їхніх сімей, поліпшення житлових умов і працевлаштування вимушено переміщених осіб, надання субсидій за спрощеною системою тощо. Такі програми затверджують на сесіях обласної ради часто. І чимало таких законодавчих ініціатив обласного рівня пілотні.

Ось і на черговій першій з початку року сесії представники ОДА і обласної ради оголосили, що Полтавщина першою в Україні запроваджує адресне відшкодування проїзду для учасників АТО й інших пільгових категорій. З обласного бюджету передбачено 8 мільйонів гривень. Такі самі програми буде ухвалено й у всіх районах області. Ними буде передбачено відшкодування проїзду для пільгових категорій на міжміських маршрутах завдовжки до 50 кілометрів. Уже наприкінці січня такі програми ухвалили в Шишацькому, Чутівському, Лубенському, Гадяцькому, Семенівському районах, у Лубнах і Миргороді.

Своє рішення щодо цієї ініціативи керівництво Полтавської області прокоментувало так. Законом, мовляв, передбачено пільгове перевезення певних категорій громадян, проте у державному бюджеті на 2016 рік народні депутати не передбачили фінансування цих пільг. Тому в області пішли на такий крок, щоб уникнути соціальної напруги. Принагідно вирішили охопити програмою не тільки учасників АТО, а й усіх, кого це стосується і хто має на це законне право.

Цей експеримент полтавчан вартий уваги у всіх областях. Фото Укрiнформу

Голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Головко пояснив, чому обрали саме адресну допомогу. Бо якщо йти шляхом відшкодування пільг перевізникам, то процедура затягується в часі. Адресна допомога зручна для перевізника, бо він одразу отримує кошти за проїзд, і для пільговика, що сам корегує кількість поїздок і має право на будь-яке місце в автобусі.  Механізм запровадження адресної допомоги доволі простий. Автотранспортне підприємство продає пасажирові пільговий квиток, де вказано номер пільгового посвідчення, прізвище та ініціали пільговика. Пасажир платить власні кошти, а далі у будь-який зручний для нього час протягом року звертається в органи соціального захисту за місцем проживання. Тут пільговик заповнює спрощений варіант заяви, вказує спосіб, у який він хоче отримати відшкодування проїзду (на банківську картку чи через відділення зв’язку) і отримує адресну допомогу протягом 10—15 днів.  Як повідомила директор департаменту праці та соціального захисту населення Полтавської ОДА Людмила Корнієнко, прийом здійснюватимуть щодня. Для отримання відшкодування обмежень у часі немає. Можна проїхати в лютому, а компенсацію отримати у грудні; відразу за кілька поїздок. Єдине обмеження стосується кількості поїздок: їх передбачено 50 на рік для одного пільговика.

Скористатися адресною допомогою можуть жителі Полтавщини: учасники бойових дій, інваліди війни, особи, які супроводжують інваліда першої групи або дитину з інвалідністю, діти з багатодітних сімей, інваліди всіх груп, батьки загиблих військовослужбовців. Таких в області нині налічується 117 тисяч.