РІШЕННЯ

Уряд підвищив рівень соціального захисту найуразливіших категорій громадян 

З 1 травня 2012 року 13 млн 300 тис. громадян отримають підвищені пенсії. Це передбачено постановою «Про підвищення рівня соціального захисту населення», яку Кабінет Міністрів ухвалив на понеділковому засіданні. Постанову ухвалено на виконання соціальних ініціатив Президента України і фінансово забезпечено змінами до Державного бюджету на 2012 рік, які вже набули чинності.

Згідно з рішенням уряду, розмір підвищення становитиме не менше 100 грн. Таким чином здійснено осучаснення пенсій, підвищення рівня соціального захисту та соціального забезпечення найуразливіших категорій населення.

Водночас, на жаль, неможливо підвищити пенсії для тих осіб, які взагалі не мають трудового стажу і впродовж життя не здійснювали внески до Пенсійного фонду України. Ці категорії пенсіонерів отримують так звану «соціальну пенсію», підвищення якої відбувається зі зміною розміру мінімальної пенсії, що будуть робити в плановому порядку.

А вже з 1 червня цього року громадяни зможуть отримувати компенсацію втрат від знецінених грошових заощаджень, вкладених до 2 січня 1992 року в установи Ощадного банку колишнього СРСР, що діяли на території України. Відповідну постанову уряд також ухвалив на згаданому засіданні 23 квітня.

Так, уряд визначив порядок перерахування коштів з Державного бюджету України до ПАТ «Державний ощадний банк України» та механізм виплати громадянам компенсацій у 2012 році, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Зайва копійка пансіонерам не завадить. Фото з сайту verhotur.ru

Прем’єр-міністр Микола Азаров наполягав, щоб виплата компенсацій здійснювалася готівкою. Це і передбачено розробленим на його доручення механізмом виплат. Слід зазначити, що лише за бажанням отримувача йому може бути видано платіжну картку, а компенсаційні гроші можна розміщувати на депозитному рахунку. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»