КАДРИ

Прем’єр-міністр представив новопризначених голів Державної податкової служби України та Ради міністрів АР Крим

Представляючи в Києві нового керівника податкової Олександра Клименка, Микола Азаров окреслив завдання, які стоять перед службою. Серед них він виокремив необхідність модернізації ДПС, налагодження ефективної роботи з бізнесом, виконання завдань з наповнення бюджету. У Криму Прем’єр взяв також участь у позачерговому засіданні Верховної Ради автономії, за підсумками якого вітання отримував новий голова уряду автономії Анатолій Могильов.

На принципах прозорості

Говорячи про модернізацію податкової служби, Микола Азаров висловив підтримку створенню підрозділів по роботі з великими платниками податків. Водночас він наголосив на тому, що податківці не повинні допускати ситуацій, коли з бізнесу стягують податки наперед чи нараховують неіснуючі штрафні санкції.

Звернув глава уряду увагу й на потребу продовження роботи з відшкодування ПДВ. За його словами, ця робота активно ведеться впродовж двох років, і за цей час проблеми частково вдалося розв’язати: «Ми значно зняли напруження, пов’язане із заборгованістю щодо виплат ПДВ. У поточному році продовжили позитивну динаміку — відшкодували ПДВ майже вдвічі більше», — зазначив Прем’єр.  Крім того, він наголосив на необхідності боротьби з тіньовими схемами: «Ми в один час ці схеми прикрили. Але зараз вони розгортаються знову, а це — відмивання грошей з державного бюджету».

Також глава уряду заявив про необхідність поновлення на казначейських рахунках 6 млрд грн, які були стягнуті за рішеннями судів для виплати пільг та пенсій певним категоріям громадян. Відповідна робота повинна бути проведена за рахунок детінізації національної економіки. «Перед нами стоїть дилема: або комусь пенсії не платити, або якісь пільги скоротити, або припинити платити зарплати медикам. Або все ж таки напружитися і ці 6 млрд грн додатково зібрати за рахунок боротьби з тіньовою економікою», — цитує слова Миколи Азарова департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ. 

За словами глави уряду, виведення зарплати з тіні, сплата пенсійних внесків усіма, хто повинен це робити, — одне з найважливіших завдань держави  та податкової: «Боротьба з тіньовою зарплатою, з виплатою заробітної платні в конверті — це ваш прямий обов’язок».

Насамкінець Прем’єр наголосив: робота податкової має бути прозорою і зрозумілою як для суспільства, так і для підприємців. «Ми переконані, що ви виправдаєте виявлену довіру. Завдання, що стоять перед податковою службою, дуже великі та серйозні», — звернувся Микола Азаров до нового керівника ДПС.

Перетворити Крим на житницю

«Те рішення, яке прийняв Президент, свідчить про надзвичайне значення Криму для України, тому що на посаду голови Ради міністрів АРК рекомендований ключовий член уряду», — зазначив Прем’єр, представляючи Анатолія Могильова. 

У свою чергу новопризначений керівник Кримської Автономії наголосив: «Я член команди Президента, тож буду продовжувати ту лінію, яку вів мій попередник Василь Джарти, і повністю поділяю всі положення програми розвитку Криму».

Виступаючи на позачерговому засіданні кримського парламенту, Микола Азаров приділив увагу соціально-економічному розвитку України. Зокрема зазначив, що за 10 місяців поточного року приріст ВВП становив 5,3%, а в наступному році він прогнозується на рівні 5%.

Говорячи про приріст фондів заробітної плати за 10 місяців поточного року, Прем’єр заявив: «У цілому фонди виплати заробітної плати зросли на 40 млрд грн.  Зростання заробітної плати становить приблизно 16%». Він також повідомив, що обсяг виплачених пенсій збільшився на 17 млрд грн, або на 11%.

Микола Азаров наголосив на тому, що уряд займається поступовим розв’язанням  усіх проблем, які стоять перед державою, однак без позитивного настрою у суспільстві глобальні завдання виконати неможливо: «Чому Прем’єр-міністр країни, в якої багато проблем, значну увагу приділяє будівництву овочесховищ та забезпеченню громадян дешевими овочами, будівництву дитсадків? Бо це ті позитивні зрушення, які дають змогу вирішувати більш складні завдання».

Глава уряду також приділив увагу розвитку сільського господарства у Криму. Зокрема, він заявив, що уряд готовий піти на зниження кредитних ставок для будівництва теплиць на півострові. Прем’єр підкреслив, що кримська земля створена для того, аби стати житницею для вирощування овочів, фруктів та іншої сільськогосподарської продукції.

«Чи потрібні колосальні ресурси для будівництва 50 га теплиць? Ні. Потрібно допомогти — ми допоможемо. Допоможемо, наприклад, здешевленням кредитних ставок, дешевою електроенергією. Починайте будувати, залучайте інвестиції під цю справу, і вони швидко окупляться», — зазначив глава уряду і додав, що таким чином можна буде забезпечити продуктами харчування не лише Крим, а й усю країну.

ДОСЬЄ «УК»

КЛИМЕНКО Олександр Вікторович. Народився 16 листопада 1980 року в м. Макіївці Донецької області. Закінчив Донецький державний університет управління за спеціальністю «фінанси». 2010 року отримав другу вищу освіту — закінчив Дніпропетровське регіональне відділення Національної академії управління при Президентові України. Кандидат економічних наук.

Працював на посадах, у тому числі керівних, у комерційних структурах. У 2005 — 2010 рр. — заступник начальника спеціалізованої державної податкової інспекції по роботі з великими платниками податків м. Донецька.  Потім — перший заступник голови державної податкової адміністрації у Донецькій області.

З вересня 2010 року — голова державної податкової адміністрації у Донецькій області. З лютого 2011-го — заступник голови Державної податкової служби України.

МОГИЛЬОВ Анатолій Володимирович. Народився 6 квітня 1955 р. в місті Петропавловську-Камчатському Російської Федерації. Після закінчення факультету фізики Слов’янського педагогічного інституту Донецької області працював учителем середньої школи. Після служби в армії розпочав роботу в органах внутрішніх справ.

1993 року закінчив Українську академію внутрішніх справ. Опісля очолював Артемівський міський відділ УМВС України в Донецькій області, Макіївське міське управління МВС.

2007 року призначений начальником ГУ МВС України в АР Крим, а згодом заступником міністра — начальником Главку міліції Криму. З березня 2010 року генерал-майор міліції Анатолій Могильов працював міністром внутрішніх справ України.