Категоричний виступ у Верховній Раді віце-президента США Джозефа Байдена та особисті зустрічі з ним, зокрема Президента й Прем’єр-міністра, змусили їх по-новому подивитися на зміни в суспільстві, можливо, навіть глибоко переосмислити ці процеси. Особливо в частині реалізації проголошених владою перетворень.

Тези американця були влучними й чіткими. Здавалося, вони витали в повітрі й під час чергового засідання Національної ради реформ, переважно присвяченого нагальній темі податкової реформи. Всі усвідомлюють, що наші іноземні партнери очікують не розмов про реформи, а конкретних результатів. І боротьбу з корупцією, Конституційні зміни в напрямах судової реформи, децентралізації, дерегуляції, поліпшення інвестиційного клімату, системи охорони здоров’я, лібералізацію візового режиму також не можна відкладати на післязавтра.

У непростих сучасних реаліях відповідальність покладається й на народних обранців, від яких залежить ратифікація угоди зі Світовим банком, яка відкриє шлях до отримання коштів на фінансування реформ, а також — ухвалення законів, за допомогою яких вдасться довести до логічного завершення всі зобов’язання України щодо безвізового режиму з ЄС. «Перемогти ми зможемо лише тоді, коли будемо оптимістами і віритимемо у перемогу», — додав Президент Петро Порошенко. 

Єдність, поступ і відповідальність стали наріжним каменем цього засідання Нацради реформ. Фото Миколи ЛAЗAРЕНКA

На принципах довіри й прозорості

Задля цього слід мати мужність і мудрість виступити єдиною командою для того, щоб нові зміни до законодавства у частині податкової реформи були спрямовані не лише на забезпечення прозорості, підвищення довіри, боротьбу з корупцією, а й на забезпечення фінансування видатків державного бюджету, насамперед у забезпеченні оборони і національної безпеки.

Пропри те, що податкові й бюджетно-фінансові питання не належать до сфери відповідальності Президента, в умовах часового цейтноту і викликів національній безпеці він вимушений був поставити чітке завдання: до Нового року ухватили зміни в податкове законодавство і Державний бюджет на 2016 рік. Загалом він узяв на себе роль модератора дискусії. Йдеться не лише про необхідність ухвалення головного кошторису країни, а й про те, що його ухвалення разом зі змінами до податкового законодавства — це умова для отримання фінансування від Міжнародного валютного фонду. «На сьогодні фінансування МВФ є однією з ключових умов забезпечення фінансової стабільності держави», — цитує слова Президента його прес-служба.

У цілому зміни до податкового законодавства мають відповідати певним вимогам, стимулюючи розвиток економіки. Тобто ставки податків, адміністрування й прозорість мають позитивно вплинути на інвестиційний клімат, зокрема сприяти істотному скороченню податкового навантаження на бізнес. Хоча податкові зміни не повинні обернутися втратами для бюджету. При цьому Петро Порошенко запевнив, що податок на прибуток підприємств і податок на доходи фізичних осіб, як це передбачалося раніше, не зростатимуть: «Ключова позиція, що ми не робимо підвищення податкового тиску — ані на громадянина, ані на бізнес».

Строки чітко визначено

Своїм баченням майбутнього (також перебуваючи під враженням від нещодавньої зустрічі з Джо Байденом) поділився й Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк: «У нас є тільки один шлях — шлях єдності, шлях поступу вперед і шлях відповідальності перед нашою країною».

Він звернувся до Петра Порошенка, відзначивши його роль як національного арбітра у проведенні переговорів і медіації з приводу нової фінансової і податкової політики країни. «Я переконаний, що з таким підходом ми не просто знайдемо компроміс — ми для країни запровадимо нову податкову реформу, ми для українського бізнесу запровадимо додаткові стимули створювати робочі місця і відповідно сплачувати податки. І що бюджет 2016 року буде збалансований, і ми зможемо забезпечити всі видатки, як на національну безпеку і оборону, так і соціальні видатки. І зможемо збалансувати його таким чином, що цей бюджет буде відповідати найвищим стандартам фінансової стабільності України», — цитує департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну слова глави уряду.

Щодо податкової реформи і бюджету, то Міністерство фінансів розробило свій проект, профільний парламентський комітет має свій. Прем’єр висловив упевненість, що, з огляду на позицію Президента, буде один-єдиний проект. «Уряд готовий до повного компромісу з тією метою, щоб мати як ефективну податкову реформу, так і збалансований бюджет», — конкретизував свою позицію Прем’єр-міністр.

Після численних консультацій з народними депутатами уряд запропонував взяти за основу базові й ключові речі, які слід запровадити в Податковому кодексі, розпочинаючи з питання прозорості відшкодування податку на додану вартість і закінчуючи демілітаризацією і ліквідацією податкової міліції. «Це відповідальні політичні рішення. І ми цінуємо позицію народних депутатів і комітету, готові далі продовжувати цей діалог», — додав Арсеній Яценюк.

Він підтримав пропозицію запровадити нові ставки податків з 1 січня, а запровадження в цілому нової редакції Податкового кодексу — з 1 квітня.

Філософія на роки

Національна рада реформ при Президентові України рекомендувала уряду й Верховній Раді пришвидшити проведення податкової реформи, а також ухвалити необхідний пакет рішень для зміни податкових ставок з 1 січня та поетапної зміни адміністрування податків з 1 квітня 2016 року.

Дуже важливо, щоб ця філософія поширювалася на декілька років. При цьому глава держави зазначив, що податок на прибуток становитиме 18% у 2016 році, а в 2017-му ставку буде зменшено на 1%. «На 2018 рік ми визначаємо орієнтир, щодо якого потрібно досягти максимум 20% навантаження на фонд зарплати — приблизно 10% ПДФО і 10% ЄСВ», — зазначив Порошенко.

А за словами міністра фінансів Наталії Яресько, пропонується також кардинально знизити оподаткування зарплат, та вже наступного року знизити ЄСВ з майже 41% до 20%. Серед інших нововведень — запровадження перехідного періоду для переходу аграрного бізнесу на загальну систему оподаткування, а також ціла низка важливих аспектів, зокрема, в адмініструванні податків, створення електронного кабінету платника податків, створення абсолютно прозорої, повністю автоматичної системи відшкодування ПДВ.

За умов війни дуже важко знайти країну, яка б знижувала податки, зауважив Петро Порошенко: «Ми чітко визначаємо нашу стратегію, і наголошую, що нам у будь-якому разі це треба зробити. Це — революційний крок, але ми маємо затвердити стратегію кількаетапного, але швидкого і радикального скорочення єдиного соціального внеску».