Трагедія, яка сталася з малайзійським пасажирським літаком 17 липня в небі над Донецьком, продовжує перебувати в центрі уваги світової спільноти. Справжній шок переживають ті країни, чиї громадяни були на борту збитого лайнера. Президент України Петро Порошенко відвідав посольства Нідерландів та Малайзії, де поклав квіти і залишив запис у книзі скорботи зі співчуттям рідним та близьким загиблих.

«Українці повністю поділяють біль і смуток Вашого народу. Хочу запевнити, що для забезпечення всебічного розслідування причин цієї трагедії в Україні здійснюються всі необхідні заходи», — написав глава держави у книгах скорботи.

Президент Петро Порошенко разом з послом Нідерландів в Україні Кейсом Яном Рене Кломпенхаувером схилили голови і вшанували пам’ять загиблих. Фото Михайла МAРКIВA

Відповідаючи на запитання представників ЗМІ, Президент повідомив, що доручив віце-прем’єр-міністрові Володимирові Гройсману та міністрові закордонних справ Павлові Клімкіну забезпечити проведення слідчих дій обставин трагедії під керівництвом ІКАО і здійснити все необхідне для негайного повернення тіл загиблих рідним та близьким для поховання.

Петро Порошенко наголосив, що Україна та Нідерланди домовилися координувати дії не лише в розслідуванні трагедії, а й у притягненні всіх винних у злочині до відповідальності. Україна отримала запевнення, що Нідерланди забезпечать максимальне сприяння діяльності слідчої комісії. Президент разом з Надзвичайним і Повноважним послом Нідерландів в Україні Кейсом Яном Рене Кломпенхаувером схилили голови і вшанували пам’ять загиблих.

У посольстві Малайзії Президента зустрічали міністр закордонних справ цієї країни Аніфа Хаджі Аман та міністр транспорту Лео Тіонг Лай, а також Надзвичайний і Повноважний посол Малайзії Чу Теонг Бан. Петро Порошенко від імені українського народу запевнив присутніх у тому, що всі ми поділяємо біль малайзійців, чиї рідні та близькі загинули у катастрофі літака МH17. Україна зробить усе можливе, щоб притягти до відповідальності «злочинців, які знищили літак, чинять наругу над жертвами катастрофи, знищують докази».

Президент повідомив про своє доручення уряду забезпечити прозорість роботи слідчої комісії, міжнародних експертів та повернення тіл загиблих їхнім рідним.

У свою чергу високі представники влади Малайзії засудили дії бойовиків у Донецькій області щодо тіл загиблих, які показали закордонні канали.  Вони наголосили на необхідності якнайшвидшого повернення тіл загиблих рідним та близьким.

Зустрівся Петро Порошенко й  зі спеціальним представником Прем’єр-міністра Австралії з розслідування катастрофи рейсу МН17 Алланом Грантом Х’юстоном і висловив готовність сприяти максимально прозорому розслідуванню обставин трагедії.

Глава держави заявив, що Україна має докази, які дають відповідь на запитання коли, де і як це трапилося. Спецслужби України готові надати всі матеріали міжнародній експертній комісії, яка проводить розслідування обставин трагедії з літаком.

Спеціальний представник Прем’єр-міністра Австралії зазначив, що прибув в Україну для того, щоб максимально сприяти у проведенні прозорого розслідування, подоланні наслідків трагедії та проведенні ідентифікації тих, хто загинув. «Ситуація з тілами дуже проблемна, але ми дякуємо вам за всі зусилля, щоб її розв’язати», —  зазначив Аллан Грант Х’юстон. — Дякую за вашу підтримку. Все, що стосується співпраці з людьми на місцях, надзвичайно ефективне».

Відділ новин
«Урядового кур’єра»