Пожежа на території польового складу ракетно-артилерійського озброєння Міноборони у Сватовому, де зберігалося понад 3 тисячі тонн боєприпасів, почалася у четвер увечері й тривала цілу ніч. Періодичність вибухів снарядів становила один на десять хвилин.

Дії оперативного штабу

За словами голови військово-цивільної адміністрації Луганської області Георгія Туки, внаслідок вибухів снарядів, за попереднім даними, загинуло двоє людей, четверо зазнали поранень, повідомляє Бі-Бі-Сі. Однак місцева влада підтверджує загибель жінки — жительки Сватового. Міський голова Євген Рибалко повідомив про евакуацію понад 20 тисяч жителів районів, розташованих поблизу артилерійських складів. За попередньою інформацією, у місті пошкоджено понад 30 житлових будинків, а також багато адміністративних споруд.

У п’ятницю вранці інтенсивність пожежі істотно зменшилася. Усю ніч працівники оперативного штабу, до складу якого ввійшли представники Міноборони, правоохоронних органів, ДСНС, евакуювали місцеве населення із зони пожежі, організовували розміщення людей у тимчасових укриттях та підвалах, надавали медичну й консультативну допомогу. Біля будинків, мешканців яких було евакуйовано, організовано охорону із представників ЗСУ та МВС — проти мародерів, повідомляє УНІАН. Місцеві органи влади створили спеціальну комісію, яка фіксуватиме руйнування в місті й визначить ступінь матеріальних збитків від катастрофи.

У ніч пожежі на складі боєприпасів жителів Сватового евакуйовували у тимчасові укриття та підвали. з соціальної мережі Facebook зі сторінки Павла Лисянського

Термінові заходи безпеки

Значну небезпеку для людей становлять снаряди, які розлетілися за межі складу і не вибухнули. Через гучномовці місцевим жителям повідомляють про заходи особистої безпеки та правила поведінки в разі виявлення вибухонебезпечних предметів.

У місті з міркувань безпеки відімкнено газо- та електропостачання. Як повідомив заступник голови Луганської адміністрації Юрій Клименко, рішенням штабу заради безпеки і здоров’я громадян пересування містом тимчасово обмежене, евакуйовано пацієнтів районної лікарні, а також людей похилого віку і школи-інтернати.

На місці пожежі працюють 15 зведених груп, до складу яких увійшли мінери та вибухотехніки, співробітники міліції й медичні працівники. Їхнє завдання — розмінувати та вивезти у безпечне місце спецавтотранспортом боєприпаси, які не вибухнули.

У зв’язку з подіями у Сватовому відбулися тимчасові зміни в маршрутах пасажирських потягів сполученням Київ — Лисичанськ — Київ та Харків — Лисичанськ — Харків.

Працювали диверсанти?

Попередня версія страшної пожежі — спрацювання сигнальної ракети. Проте Георгій Тука майже відразу після того, як з’явилась інформація про пожежу, у коментарі Бі-Бі-Сі заявив, що, за його даними, причиною трагедії став терористичний акт. Оскільки снаряди почали детонувати після того, як у бік складу було здійснено два постріли з ракетниці.

«Перший постріл військовослужбовці загасили. Однак доки гасили, пролунав другий постріл, після чого і виникла пожежа», — заявив голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації.

Речник генштабу Збройних сил України Владислав Селезньов пояснив, що нині достеменно не відомо, що саме призвело до трагедії.

«Це чи запланована  акція, чи нещасний випадок, але місія, яка вирушила на місце трагедії, повинна ці обставини з’ясувати», — наголосив В. Селезньов  в ефірі телеканалу «Еспрессо». 

Але керівництво Міноборони також дедалі більше схиляється до того, що займання боєприпасів було зумисною диверсією. «Причиною виникнення пожежі на складі боєприпасів у Сватовому була діяльність супротивника», — заявив міністр оборони Степан Полторак. За його словами, у такий спосіб ворог намагався дестабілізувати ситуацію в регіоні. Проте, зазначив міністр, остаточні обставини та причини трагічних подій на Луганщині ще з’ясовують.