ЗДОРОВ'Я

Сьогодні - Всесвітній день боротьби проти раку

Щорічно в Україні на рак занедужує понад 160 тис. осіб, в тому числі 1000 дітей. Помирають від злоякісних новоутворень понад 85 тис. осіб. Тож щоденно виникає 442 нових випадки раку, або 18 - щогодинно. Щодня ця хвороба забирає 239 українців, що означає, що десятеро з нас через онкологічні захворювання йде з життя щогодини. Ризик захворіти на рак упродовж життя в Україні має кожен третій-четвертий чоловік та кожна п'ята-шоста жінка. Від початку цього року на обліку онкологічних установ України перебувало понад 960 тис. хворих, з яких 5,5 тис. - діти.

Медики наводять сумну статистику, аби всі ми краще усвідомили загрозу, яка кинула виклик не лише Україні, а й усьому людству, і не впадали у відчай, а протистояли поширенню хвороби. Робити це може і повинен кожен з нас. Вимагається одне: відповідальне ставлення до свого здоров'я. Саме з цього розпочав зустріч з журналістами директор Національного інституту раку Ігор Щепотін. А для підтвердження висновку, який прозвучав закликом, продовжив оперувати статистичними даними.

- Щороку, - каже директор інституту, - кількість хворих зростає на 0,6%. Найвищі показники захворюваності зафіксовані в Севастополі, Кіровоградській, Миколаївській та Запорізькій областях. Водночас спостерігається тенденція до зниження смертності від раку: за останні 5 років - від 187,4 до 184,5 на 100 тис. населення, або на 1,6%. Ця тенденція була б іще сильнішою, наголошує Ігор Щепотін, аби на місцях більше уваги приділяли профілактичній роботі.

Ось один лише приклад. Рак молочної залози впродовж останніх десятиріч посідає перше місце в структурі онкологічної захворюваності жінок - понад 16,5 тис. випадків щорічно. Найперспективніший напрямок боротьби з цією патологією - корекція факторів ризику, лікування передпухлинних хвороб та раннє виявлення раку. Особливе місце в профілактиці займає мамографічний скринінг, який може значно знизити смертність.

- Отож, - зробив висновок науковець, - до лікаря слід звертатись не з ознаками захворювання, а тоді, коли вас нічого не турбує.

- Але ж не скрізь є онкологи, - зауважили журналісти.

- Велика помилка - вважати, що профілактичною роботою має займатись профільний спеціаліст, - почули у відповідь. - Обстежувати пацієнтів, звертати увагу на тривожні симптоми повинні сімейні лікарі і терапевти. Завдання онкологів - лікувати специфічну хворобу.

За інформацією прес-служби Міністерства охорони здоров'я, в Україні, крім Національного інституту раку, діє 46 онкологічних закладів. Однак дефіцит ліжкового фонду нині становить 25%. Найнижчий його рівень у Житомирській та Київській областях - у 2 рази менше від нормативу, при тому, що територія цих регіонів найбільш постраждала від наслідків Чорнобильської аварії, а темпи приросту захворюваності на рак перевищують середньоукраїнські. Це призводить до вимушеної госпіталізації хворих у заклади загальнолікувальної мережі, які не мають відповідних умов, тож ефективність лікування за показником виживання на 20-25% нижча.

Обладнання всіх онкологічних закладів України на 80-90% морально та фізично застаріле й потребує термінової заміни. Перш за все, це стосується апаратури для променевої діагностики та терапії, постачання джерел випромінення, радіоізотопів. Незадовільна і забезпеченість мамографічними апаратами, що заважає впровадженню в практику охорони здоров'я країни скринінгових програм раку молочної залози. Кількість мамографів в областях України різна: від 5 - на Івано-Франківщині до 37 - на Дніпропетровщині.

Рівень забезпечення засобами для лікування онкологічних хворих у більшості регіонів не перевищує 30% від потреби, тому фінансовий тягар на придбання необхідних ліків лягає на плечі хворого та його родини. Тим часом спеціалісти висловлюють припущення, що після 25-ї річниці аварії на ЧАЕС кількість онкохворих може зростати. Ігор Щепотін зазначив, що торік відкрито два спеціалізованих онкоцентри, аналогів яким не існує в країнах СНД.

- Чому ж тоді багаті пацієнти шукають порятунку за кордоном? - таким було наступне запитання.

- Сьогодні в Україні є можливість вилікувати практично всі види онкозахворювань, - відповів він. - Потреби їхати за кордон немає. Нерідко ті, хто звабився на зарубіжну рекламу, повертаються в Україну з величезними боргами і їх доводиться доліковувати вдома.